Hlavní obsah

Ruské nálety na hlavní město Islámského státu mají přes 40 obětí

Londýn/Rakka

Nálety ruských bombardérů Suchoj Su-24 na hlavní město Islámského státu (IS) Rakka si tento týden vyžádaly nejméně 42 mrtvých včetně patnácti bojovníků. Oznámila to v pátek exilová skupina SOHR monitorující dění v Sýrii. Některé útoky naváděla syrská opozice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové při náletech zasáhli most u Rakky a dalších více než 260 pozic IS v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

SOHR uvedla, že sobotní nálet na Rakku byl nezvykle silný, zemřelo při něm 27 civilistů. Počet údajných civilních obětí ruských útoků tak stoupl na 254, shrnula další organizace sledující dění v zemi – Syrská síť lidských práv.

V úterý se ruská letadla zaměřovala i na most spojující Rakku s oblastmi na severu Sýrie. Plyne to ze čtvrtečního videa, které zveřejnily ruské ozbrojené síly. O bombardování mostu informovali hned po náletu svědci z místa. [celá zpráva]

Opoziční skupina „Rakka je zabíjena tiše” uvedla, že zasažena byla infrastruktura a civilní objekty v sousedství, ne však velitelství Islámského státu. Podle některých svědků byla zasažena i nemocnice a škola.

Foto: Reuters

Most v Rakce před ruským náletem

Foto: Reuters

Záběr ruského letadla zachycuje bombardování mostu v Rakce

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že za poslední dva dny při 81 náletech v Sýrii ruská letadla zaútočila na 236 cílů. Kromě provincií na severozápadě ruské stroje ostřelovaly také pozice radikálů z IS v provinciích Rakka a Dajr az-Zaur.

Ruská letadla také bombardovala pozice Islámského státu u Palmýry, oznámilo ministerstvo podle AFP s tím, že jde o druhý podobný nálet v oblasti, ale vždy dost daleko od starověkého města. Podle ruského velení bylo při náletech na pozice IS třicet kilometrů od historické památky zničeno opevnění s protiletadlovým dělem a tankem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při ruských náletech na Rakku byla zasažena i nemocnice Video: Reuters

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při náletech spolupracovalo s opozičními syrskými skupinami, které bojují s Islámským státem. Není však jasné s kterými, upozorňuje syrská kurdská agentura ARA s tím, že je to zřejmě první taková spolupráce.

Nálety nutí civilisty utéci, nebo se přidat k IS

Stoupající vojenský zahraniční tlak zhoršuje situaci zhruba deseti miliónů lidí, kteří žijí v oblastech ovládaných IS, upozorňuje Huffington Post s odvoláním na britskou skupinu Chatham House.

„Mají na výběr se připojit k armádě uprchlíků, nebo k armádě IS,“ uvádí spoluautor zprávy Chatham House Hassan Hassan. Dokument zveřejněný v říjnu poukazuje i na to, že civilisté v oblastech ovládaných IS trpí chudobou a nedostatkem.

Spojenecké nálety podle Hassana narušují zbytky ekonomiky, která ještě funguje. Podle něj dokonce útoky „působí na život populace víc než Islámský stát“.

Foto: Reuters

Škody na bývalé budově strany Baas v syrské Rakce, kterou používal Islámský stát a bombardovala americká letadla.

Irácká vláda v červenci snížila výplaty svým zaměstnancům, kteří žijí v oblasti pod kontrolou IS, v obavě, že peníze, pro které si musejí jezdit do míst, kde IS nepůsobí, mohou být Islámským státem tvrdě zdaněny.

Bývalý pohraničník z Mosulu ale varoval, že opatření jen nažene další lidi do náruče Islámského státu, protože ve strachu z chudoby vstoupí do jeho řad. Civilisté většinou pomáhají s budováním obranných zařízení, jako jsou zákopy. Vyškolené pracovníky, jako jsou lékaři, ale také řemeslníci a opraváři, pak radikálové korumpují relativně vyššími platy.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Sedmiletý Syřan, jehož rodina prchla z Palmýry před ruskými nálety na syrsko-turecké hranice.

Aktivisté z organizace „Rakka je zabíjena tiše” uvádějí, že situaci zhoršuje i to, že Islámský stát brání vstupu charit na své území a nutí obyvatele, aby využívali služeb jeho charity, čímž si je zavazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám