Hlavní obsah

Bombu vidí za pádem ruského airbusu Američané i Britové

Washington

K vyšetřovací verzi, že tragický pád ruského airbusu s 224 lidmi na palubě způsobil výbuch bomby, se už kromě zpravodajských služeb kloní i oficiální američtí a britští představitelé.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Trosky zříceného airbusu

Článek

„Pokud jde o to ruské letadlo, mám obavu, že to souvisí s ruskou aktivitou v Sýrii, a že se jednalo o jednu z těch nekovových improvizovaných výbušnin. V tuhle chvíli to nemůžeme vyloučit,“ řekl v rozhovoru pro list The Chicago Tribune tajemník bezpečnostního výboru americké Sněmovny reprezentantů Michael McCaul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry trosek zříceného ruského Airbusu A321Video: Reuters

Ve stejném duchu před ním vyjádřil i britský premiér David Cameron, když prohlásil, že vychází z informací tajných služeb, jež mu sdělily, že šlo zřejmě o výbuch bomby.

Cameron tak potvrdil středeční slova ministra zahraničí svého kabinetu Paula Jammonda. „Došli jsme k závěru, že je vysoká pravděpodobnost, že za pádem letadla stojí výbušné zařízení umístěné na palubě letadla,“ prohlásil Hammond.

To my, hlásí Islámský stát

K zodpovědnosti za zkázu letu 9268 se navíc ve čtvrtek přihlásil Islámský stát. „Zemřete ve svém hněvu. Jsme jediní, kdo je s božím požehnáním sundal. A s boží vůlí jednoho dne ukážeme jak. (Ukážeme to) ve chvíli, kdy budeme sami chtít,“ stojí v jejich zvukovém prohlášení, které teroristé zřejmě natočili ještě před vyzvednutím černých skříněk. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Předčasné, zní z Ruska a Egypta

Rusové a Egypťané nicméně odmítají předčasné závěry a upozorňují na to, že vyšetřování jakožto i analýza obsahu černých skříněk teprve probíhá.

Egypt od samého počátku trvá na tom, že je předčasné spekulovat o příčině neštěstí, dokud nebude ukončeno vyšetřování. Ministr Šukrí stanici CNN řekl, že je překvapen oznámením Londýna, že za pádem letadla je bomba.

"Musí se to zjistit vyšetřováním a nelze přijímat opatření, která mohou mít nepříznivé dopady. Mnoho Egypťanů je zcela závislých na cestovním ruchu," řekl ministr.  [celá zpráva]

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov zase řekl, že "všechny verze o tom, co se stalo a proč, musejí dodat vyšetřovatelé a ti zatím nic neoznámili. Všechna ostatní vyjádření nejsou nic jiného než spekulace," prohlásil.

Rusko prý nevylučuje žádnou z teorií, ale vyzdvihovat jenom jednu z nich podle Peskova není správné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám