Hlavní obsah

Kurdové z PKK ukončili příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Strana kurdských pracujících (PKK) ve čtvrtek oznámila, že ruší jednostranné příměří, které vyhlásila před tureckými parlamentními volbami. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jehož Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) v neděli získala většinu v parlamentu, ve středu oznámil, že hodlá pokračovat v útocích proti kurdským separatistům.

Foto: Reuters

Kurdský ozbrojenec u barikády ve městě Cizre na jihovýchodě Turecka

Článek

Erdogan ve středu prohlásil, že Turecko bude na PKK útočit, dokud nebude „zlikvidován“ poslední její bojovník, anebo kurdská strana vzdá odboj. Turecký prezident uvedl, že stejně budou „rozdrceny“ struktury všech dalších „teroristických organizací“ v tureckých městech.

PKK usiluje o větší autonomii Kurdů na jihovýchodě Turecka od roku 1984. V bojích za tu dobu zahynulo na 40 000 lidí. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří.

Turecká armáda se v červenci aktivně zapojila do bojů proti radikálům z Islámského státu, které začala bombardovat, přičemž zaútočila také na pozice syrských Kurdů a bombardovala i pozice PKK v severním Iráku. Turecké síly zároveň provedly řadu razií v Turecku.

PKK na nové nepřátelství začala odpovídat vlastními protiútoky, které v době předvolební kampaně jednostranně přerušila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám