Hlavní obsah

Záznamník ruského airbusu zachytil podivné zvuky

Moskva/Teherán
Aktualizováno

Na záznamu černé skříňky Airbusu A321, který se zřítil na Sinaji, je slyšet podivné zvuky, jaké se neobjevují při normálním letu. První analýza dat ze zařízení, které nahrává dění v kabině, naznačuje, že posádka ani nemusela stačit na dění reagovat a vyslat nouzový signál, napsal list Daily Telegraph s odvoláním na zdroj ruské agentury Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé ukázali černé skříňky ruského airbusu. Přeprava těl obětí nadále pokračujeVideo: Reuters

 
Článek

„Zvuky, které nejsou typické pro běžný let, byly nahrány v okamžiku před zmizením letadla z obrazovek radarů,“ uvedl zdroj s tím, že při předchozí komunikaci s věží se tento zvuk neobjevil. „Při posouzení nahrávky je jasné, že se situace na palubě vyvinula náhle a pro posádku neočekávaně a výsledkem bylo, že piloti nezvládli vyslat nouzový signál.“

Podle moskevského rozhlasu z černých skříněk vyplývá, že poslední čtyři minuty letu vedla posádka běžný rozhovor i normální komunikaci s dispečery letiště v Šarm aš-Šajchu. Experti z toho vyvozují, že k tragédii došlo náhle, údajně vlivem poškození pravé části vnitřní paluby letadla, uvedl rozhlas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Nebyla zaznamenána žádná komunikace, v níž by posádka letadla o cokoli požádala," potvrdil agentuře Reuters tyto informace mluvčí egyptského ministerstva civilního letectví Muhammad Rahmí.

I když se u víkendové nehody, která si vyžádala životy 224 lidí, zpočátku spekulovalo o poruše letitého Airbusu A321, nyní nabývá na váze teorie, že se stroj zřítil přičiněním vnějších vlivů, jak uvedly už v pondělí aerolinky Kogalymavia. [celá zpráva]

I letečtí experti už v pondělí uváděli, že vyhnutí potahu trupu směrem ven naznačuje, že v něm mohlo dojít k explozi. V úterý se také objevily informace, že americký satelit před pádem letadla zachytil v oblasti výraznou tepelnou stopu, což by naznačovalo explozi a následnému požáru. [celá zpráva]

„V této chvíli to nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, “ uvedl k údajné existenci infračerveného záznamu nad Sinají Mezistátní letecký výbor, který v postsovětských zemích vyšetřuje letecké nehody.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Beduíni v místě pádu uváděli, že viděli padat hořící stroj.

Letecký expert Jean Paul Troadec, který byl dříve ředitelem francouzského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod BEA, sice původně možnost teroristického útoku vylučoval, ale pak uvedl: „Když jsem uviděl fotky, začal jsem se držet obou verzí, teroristického útoku i mimořádné události.“ Zmínil nejen to, že trosky můžou naznačovat explozi na palubě, ale hlavně upozornil, že neviděl drobné úlomky, které se nacházejí na místě katastrofy, když letoun padající střemhlav vrazí do země.

Spekulace bují

Ruští experti ale nevylučují ani to, že by airbus mohl být sestřelen ze země protiletadlovou raketou, i když letěl ve výšce devíti kilometrů, tedy nad dosahem ručních raket, které mají ve výzbroji radikálové.

Ruský expert, ředitel Institutu pro Blízký východ Jevegnij Satanovskij, pro list Pravda zdůraznil, že stroj spadl v místě, kde působí radikálové: „Na Sinaji probíhá válka, je to oblast nejvýznamnější protiteroristické operace s docela vážnými ztrátami na straně egyptské armády.“

Zmínil i to, že vzbouřenci mohou být vybaveni nejrůznějšími protiletadlovými raketami: „Jistě mají přenosné protiletadlové systémy. Hodně jich bylo přesunuto na Sinaj ze skladů zavražděného (libyjského vůdce Muammara) Kaddáfího. A nyní posílá leccos do Sýrie Katar.“ Upozornil, že mnoho dodávek syrským radikálům jde přes Sinaj: „Některé zbraně mohou padnout do rukou místních bojovníků.“ Ruční raketové střely však mají většinou ale dosah do tří, nanejvýš pěti kilometrů.

Letecký expert Robert Galan ale pro AFP uvedl, že i ta by ho mohla za výjimečných okolností zasáhnout: „Jestliže letoun letěl v hladině 9000 metrů, je vysoce nepravděpodobné, že by ho mohli teroristé z IS sestřelit, protože by potřebovali nejen rakety, ale i vyspělou radarovou stanici. Kdyby ale letoun měl technické problémy a klesal, mohla by ho zasáhnout ruční řízená protiletadlová střela.“

Zmínil, že radikálové mají čínské střely FN-6, s jejichž pomocí sestřelili vrtulník. Tato střela má praktický dosah 3800 metrů.

Srážka s dronem

Íránská televize Press TV ale naznačila možnost, že americká tajná služba mohla dodávat umírněným syrským vzbouřencům i dokonalejší zbraně, ale nemá pro to žádný důkaz. Otiskla i spekulaci, že se s ruským letounem mohl srazit americký bezpilotní letoun nebo ho mohla zasáhnout raketa z něj vypálená.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám