Hlavní obsah

Posádka nehlásila žádný problém, tvrdí egyptský ministr o pádu ruského stroje

Aktualizováno

Okolnosti zřícení ruského letounu s 224 lidmi na palubě jsou stále nejasné. Egyptští i ruští představitelé odmítli tvrzení, že byl stroj sestřelen Islámským státem. Islamisté ale zveřejnili video, na němž má být pád stroje zachycen. Egyptský ministr pro civilní letectví Hossam Kamal zároveň podle BBC popřel dřívější informace, že posádka stroje hlásila technické problémy. Záchranářům zbývá najít 61 těl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky ruského letadlaVideo: Reuters

 
Článek

V Rusku byl v neděli vyhlášen státní smutek za oběti neštěstí. Do Egypta již dorazily týmy ruských vyšetřovatelů a úřady plánují umožnit cestu do Egypta i příbuzným obětí.

Okolnosti pádu stroje by mohla objasnit analýza dat z nalezené černé skříňky. Ruské úřady mezitím zasahovaly v kancelářích společnosti Kogalymavia, která let z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu organizovala.

Ruský úřad v neděli vydal zprávu, že zastavil lety všech airbusů typu A321 společnosti Kogalymavia, stejný typ se zřítil na Sinaji.

Islamisté zveřejnili video údajného sestřelení

Skupina místních džihádistů, kteří se hlásí k Islámskému státu, v sobotu uvedla, že letoun sestřelila. Ministr dopravy Maxim Sokolov to odmítl jako "ničím nepodložené" tvrzení. Také odborníci soudí, že islamisté nemají zbraně na zasažení letounu v takové výšce.

Kloní se podle agentury AFP především k dvěma hypotézám, a to že neštěstí způsobila technická závada, nebo výbuch bomby ukryté v letadle.

BEZ KOMENTÁŘE: Video s údajným sestřelením ruského dopravního letadla

Islamisté v neděli zveřejnili video, na němž je vidět objekt podobný letadlu, který po výbuchu padá s rukávem černého dýmu k zemi.

Autenticitu záběrů ani jejich dataci nelze jakkoliv ověřit, zdůraznil server Daily Mail.

Palivo bylo v pořádku

Ruští vyšetřovatelé zkoumali rovněž palivo, které letoun naposledy tankoval v ruské Samaře. Prověrka těchto vzorků podle nedělního sdělení mluvčí regionální prokuratury Maji Ivanovové ukázala, že palivo odpovídalo normám.

„V této chvíli můžeme říci, že podle závěru odborníků kvalita tohoto paliva odpovídá všem stanoveným požadavkům," řekla televizní stanici Rossija 24.

Těla Rusů převezou do Petrohradu

Náměstek ministra pro mimořádné situace Vladimir Stěpanov podle agentury Interfax uvedl, že těla ruských obětí letecké katastrofy budou ještě v průběhu neděle a pondělí přepravena do Petrohradu.

„Na místě havárie chceme nejdéle do konce dnešního dne pracovat na přípravě odvozu ostatků a po ukončení této práce jsme rozhodnuti je (těla) přepravit letadly do Petrohradu," řekl.

Pilot si měl stěžovat na stav stroje

Ruská státní televize NTV v sobotu večer zveřejnila rozhovor s manželkou druhého pilota stroje, která uvedla, že si její choť před odletem stěžoval na technický stav stroje. Aerolinky trvají na tom, že letoun měl všechny potřebné certifikáty. Odmítly rovněž pochybení posádky, neboť pilot byl zkušený a měl nalétáno 12 000 hodin.

Ruské úřady rovněž oznámily, že posádka prošla před letem zdravotní prohlídkou a byla uznána schopnou letu.

V minulosti měly aerolinky s bezpečnostními pravidly problémy, vždy se je však podařilo řádně odstranit.

Foto: Stringer, Reuters

Vyšetřovatelé na místě nehody

Stroj podle egyptských vyšetřovatelů padal z 9500 metrů k zemi až do výšky 1500 metrů. Cestující kromě 17 dětí tvořilo 138 žen a 62 mužů. Mezi cestujícími byli tři Ukrajinci a 214 ruských občanů.

Foto: Stringer, Reuters

Egyptský premiér u trosek letadla

Původní informace hovořily o tom, že posádka hlásila nedlouho před nehodou technické problémy a žádala o povolení přistát na nejbližším letišti. To však později egyptský ministr pro civilní letectví Hossam Kamal popřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Egyptský premiér u trosek zříceného ruského letounuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám