Hlavní obsah

K myšlence holokaustu Hitlera přivedl palestinský vůdce, prohlásil Netanjahu

– Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si vysloužil ostrou kritiku za své tvrzení, že Adolfa Hitlera přivedl k myšlence vyhlazení židovského národa palestinský vůdce z doby britské mandátní Palestiny - Velký muftí Amín al-Husajní.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Benjamin Netanjahu na sionistickém kongresu

Článek

Hitler chtěl podle Netanjahua Židy původně jen odsunout. Když mu ale al-Husajní namítl, že přijdou hromadně do Palestiny, zeptal se prý nacistický vůdce: „Co tedy má dělat?” a velký Muftí mu odpověděl: „Spálit.”

Ministerský předseda židovského státu to prohlásil na sionistickém kongresu v Jeruzalémě, v době eskalace izraelsko-palestinských střetů, při nichž za poslední tři týdny zemřelo na 50 lidí. Příčinou je spor o status jeruzalémské Chrámové hory.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Překrucování dějin, tvrdí Herzog

Vůdce izraelské opozice Jicchak Herzog zareagoval prohlášením, že Netanjahu nebezpečně překrucuje dějiny. "Žádám Netanjahua, aby se okamžitě opravil, protože to bagatelizuje holokaust, nacismus a Hitlerův podíl na hrozné katastrofě našeho lidu," napsal Herzog na facebooku.

"Velký muftí dal příkaz zabít mého dědečka rabiho Herzoga a aktivně podporoval Hitlera. Ale Hitler byl jenom jeden. To on napsal tu ohavnou knihu Mein Kampf. S myšlenkou konečného řešení vystoupil v Reichstagu v lednu 1939, tři roky před setkáním s Husajním," dodal Herzog.

Netanjahuova slova už kritizovala také palestinská samospráva, která podle BBC vydala prohlášení, že „Netanjahu Palestince nenávidí do takové míry, že je schopen ospravedlňovat Hitlera“.

Němci mají jasno

Mluvčí německého kabinetu prohlásil, že odpovědnost za holokaust nesou Němci, a tak to také zůstane.

"Všichni Němci znají dějiny nacistické rasové mánie vyvražďování, která vedla k rozchodu s civilizací, k holokaustu. V německých školách se to tak z dobrých důvodů učí a nesmí se na to nikdy zapomenout. Nevidím důvod jakkoli měnit náš pohled na dějiny. Víme, že odpovědnost za tento zločin proti lidskosti leží na Německu," řekl mluvčí kancléřky Merkelové Steffen Seibert.

Izraelský prezident Reuven Rivlin výrok Netanjahua nechtěl příliš komentovat s tím, že nezná přesné skutečnosti. Rivlin to ve středu prohlásil na dotaz novinářů v Praze po jednání s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Výběr článků

Načítám