Hlavní obsah

Kurdské milice v Sýrii se dopouštějí válečných zločinů, tvrdí Amnesty International

Kurdské milice YPG na severu Sýrie ničí celé vesnice dobyté zpět na extremistech z Islámského státu, upozornila organizace Amnesty International (AI). Uvedla také, že kurdští bojovníci v odvetě hromadně vyhánějí místní obyvatele. Podle AI se tímto dopouštějí válečných zločinů.

Foto: ČTK/AP

Kurdští bojovníci v Sýrii

Článek

„Úmyslným ničením civilních domů, v některých případech spalováním celých vesnic a jejich srovnáváním se zemí a vojensky neospravedlnitelným vyháněním jejich obyvatel se (kurdská) autonomní správa dopouští zneužití své moci a nestoudného opovržení mezinárodním humanitárním právem,“ uvedla zástupkyně organizace Lama Fakihová.

„Viděli jsme plošné vyhánění a ničení, které nebyly výsledkem bojů,“ upozornila dále a doplnila, že se jedná o koordinované kolektivní trestání civilistů v místech, kde je menšina podezřelá ze spolupráce s Islámským státem, který jejich bydliště do nedávna okupoval.

Bourali dům za domem

AI zaznamenala takové jednání ve vesnici Husajníja v provincii Hasaka, kde zůstalo stát jen 14 domů z dřívějších 225, jak prokázaly satelitní snímky pořízené v červnu. „Vytáhli nás z domů a začali je zapalovat, přivezli si buldozer. Bourali dům za domem, dokud nebyla zničena celá vesnice,“ citovala zpráva AI jednoho ze svědků.

Podobný postup se opakoval ve vsích jižně od města Suluk. Lidé odtamtud vypověděli, že jim kurdské milice hrozily zastřelením, pokud neopustí domovy. Amnesty International tvrdí, že Islámský stát přitom podporovala jen hrstka z nich. „Řekli nám, že musíme odejít, jinak řeknou americkým spojencům, že jsme teroristé a jejich letadla na nás a naše rodiny zaútočí,“ uvedl jeden svědek.

Kurdské milice jsou klíčovým spojencem koalice vedené USA proti Islámskému státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám