Hlavní obsah

Šéf An-Nusry vyzval Kavkazany k atentátům v Rusku jako odvetě za bombardování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Velitel syrské Fronty an-Nusra, abú Muhammad Džulání, vyzval v úterý k útokům na menšinové alávity v Sýrii, k nimž patří prezident Bašár Asad, i k útokům na Rusy. Útoky mají být odpovědí na ruské bombardování, které podle Džuláního odnášejí desítky sunnitských civilistů.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra po dobytí města Ariha na severozápadě Sýrie

Článek

„Vyzývám bojovníky svaté války z Kavkazu, aby podpořili Syřany, jak mohou. Jestliže naše občany zabíjí ruská armáda, zabíjejte vy jejich občany. Jestliže ona zabíjí naše vojáky, zabíjejte jejich. Oko za oko," řekl Džulání.

„Není jiná možnost než vystupňovat bitvu a cílit na alávitská města a vesnice v Látakíji. Vyzývám všechny frakce: každý den zasáhněte jejich vesnice stovkami raket, tak jako to oni dělají v sunnitských městech a vsích,“ prohlásil Džulání na zvukovém záznamu zveřejněném na internetu.

Podle velitele an-Nusry Rusové praktikují metodu spálené země a ve skutečnosti neútočí na Islámský stát (IS), nýbrž na jiné frakce, které aktivně s Asadovými jednotkami bojují.

„(Rusové) jasně vědí, že Islámský stát režim neohrožuje, protože oblasti, které kontroluje, nesousedí přímo s územní základnou režimu. Takže nepřekvapuje, že začali bombardováním brigád, které se s režimními silami přímo konfrontují,“ prohlásil Džulání.

Podle něj ale ani ruská intervence, kterou označil za ruskou křížovou výpravu, syrské vládě nepomůže. „Válka v Sýrii dá Rusům zapomenout na hrůzy, s nimiž se setkali v Afghánistánu. Myslí si ruská vláda, že režimní armádu a Bašára Asada je možné zachránit pár letadly a děly navíc? Dodnes ruské útoky, které nerozlišují cíle, nepřinesly víc než útoky režimu. Budou poraženi u bran Damašku,“ pohrozil Džulání.

Odměna za smrt Asada i šéfa Hizballáhu 

Dále Džulání prohlásil, že zaplatí odměnu "tři milióny eur komukoli, kdo zabije Bašára Asada a ukončí jeho historii". Je ochoten ji vyplatit i některému z jeho příbuzných a poskytne mu ochranu.

"Kolik muslimské krve ještě poteče kvůli člověku, který má rád moc?" řekl.

Dva milióny eur vypsal na hlavu vůdce libanonského Hizballáhu šajcha Hasana Nasralláha. Milice šíitského Hizballáhu pomáhají Asadovi.

Extremistická Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu je jednou z nejsilnějších skupin bojujících proti Asadovi. USA ji označily za teroristickou už na konci roku 2012, OSN o půl roku později.

Rusko tvrdí, že jeho nálety zasáhly množství jejích pozic, stejně jako pozic radikálů z Islámského státu.

Někteří izraelští experti považují Frontu an-Nusra za nebezpečnější, než je Islámský stát.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám