Hlavní obsah

Po útocích Palestinců nesmějí izraelští poslanci a ministři na Chrámovou horu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek do odvolání zakázal poslancům a členům vlády vystupovat na jeruzalémskou Chrámovou horu. Právě tam je ohnisko násilností, při nichž v minulých dnech zahynulo několik lidí. Dva útoky se staly ve čtvrtek.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelští policisté u rámu u vstupu do mešity Al-Aksá

Článek

Ve čtvrtek devatenáctiletý Palestinec před policejním velitelstvím v Jeruzalémě bodl studenta náboženské školy do krku a způsobil mu vážné zranění. Předtím se pokusil vytrhnout zbraň strážci nedaleké tramvajové stanice. Když se mu to nepodařilo, vytáhl nůž a zaútočil jím.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelští policisté na místě útoku v Jeruzalému

Za posledních 24 hodin jde už o třetí palestinský útok nožem spáchaný proti občanu Izraele. Krátce po tomto útoku napadl muž šroubovákem příslušnici izraelské armády v Tel Avivu a další tři lidi. Pronásledovatelé na něj stříleli a zasáhli ho, muž zemřel.

Násilnosti, při nichž Palestinci útočí na Izraelce noži a kameny, si za poslední tři týdny vyžádaly život čtyř Izraelců a šesti Palestinců.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Pohled na zásah izraelských policistů a záchranářů v Tel Avivu

Zapovězená Chrámová hora

Netanjahu se poradil s bezpečnostními odborníky, kteří doporučují vyhnout se provokativním krokům. Výstupem na Chrámovou horu, kde jsou dvě významné muslimské mešity, vyvolal někdejší premiér Ariel Šaron v roce 2000 druhé protiizraelské povstání Palestinců. Experti mají obavy, že by nyní mohla propuknout třetí intifáda. Netanjahu kvůli napjaté situaci dokonce zrušil cestu do Evropy, kde se měl setkat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Podle prvních zpráv se zákaz týkal jen židovských poslanců, ale premiérův úřad později upřesnil, že zákaz zahrnuje také Araby. Ti se proti tomu okamžitě ohradili. Jeden z poslanců Ahmad Tíbí řekl, že „ani Netanjahu, ani izraelská pravice nemůže Arabům zabránit ve vstupu do mešity Al-Aksá”.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelský policista na místě útoku nožem v Jeruzalému

Netanjahuovo nařízení je podle něj „nelegální a nesmyslné”. Tíbí ujistil, že se pátečních modliteb v Al-Aksá určitě zúčastní: „Budeme tam zítra (v pátek) všichni, protože je to naše mešita.”

K ministrům, kteří chodí pravidelně na Chrámovou horu, kde stával židovský chrám, patří ministr zemědělství Uri Ariel. V minulosti prohlásil, že chce, aby byl na tomto místě postaven třetí židovský chrám. Izrael dovoluje Židům na horu chodit, ale ne se tam modlit a Netanjahu nepřestává opakovat, že na tom nehodlá nic měnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám