Hlavní obsah

Po ruských náletech v Sýrii následovala pozemní palba a útok syrské armády

Londýn/Damašek

Ruské letecké údery na povstalce v provinciích Hamá a Idlib v úterý doplnil útok syrských pozemních jednotek. Uvedl to ve středu list The Jerusalem Post s odvoláním na exilovou organizaci SOHR monitorující dění v zemi. ČTK dodala, že následoval útok vojáků na čtyři vzbouřenecké pozice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské nálety v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Podle sdělní aktivistů následovalo po náletech prudké ostřelování raketami. Pozemní útok pak provedly „režimní síly”, jak opozice nazývá syrskou armádu a její spojence z řad místních i zahraničních milicí.

Z vyjádření zatím není jasné, zda ruská letadla skutečně poprvé svými útoky „připravila půdu” pro pozemní jednotky. Není totiž jasné, jaké cíle v oblasti bombardovala. Podobná operace by se však dala čekat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Televize NBC už 5. října uvedla s odvoláním na nejmenovaný americký bezpečnostní zdroj, že ruská armáda přesunovala dělostřelectvo a pozemní síly k Hamá, kde Rusové už dříve podnikali nálety. Podle experta to bylo příliš velké množství na boj s Islámským státem (IS). Je tak možné, že se připravovala širší ofenzíva i proti povstalcům z jiných skupin.

Syrská státní tisková agentura SANA se o operacích u Hamá a Idlibu nezmiňovala, psala jen o ruských a syrských náletech na Homs a Halab, přičemž u Halabu byla zničena polní velitelství Islámského státu. Je to oblast, kde IS působí. Podle sdělení SANA bylo v oblasti při náletech zabito 180 teroristů. To ale není možné ověřit.

Anketa

Schvalujete ruské nálety v Sýrii?
Ano, pokud míří na Islámský stát
7,5 %
Ano, i pokud míří na další povstalecké skupiny
84,7 %
Ne, pokud mají za cíl udržet u moci Bašára Asada
5,2 %
Ne, jen zhorší situaci v Sýrii
2,6 %
Celkem hlasovalo 5250 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám