Hlavní obsah

Jemenští šíitští povstalci souhlasí s mírovým plánem OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Vzbouření šíitští Husíové písemně potvrdili generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, že přistupují na podmínky sedmibodového mírového plánu OSN, který má ukončit válku, jež si vyžádala na 5000 obětí. V noci na středu to uvedla BBC.

Foto: Reuters

Jemenci bojující proti vzbouřeným šíitům

Článek

Oficiální dopis poslali po ústním slibu z konce září, v němž souhlasili s plánem dojednaným v Ománu. Ten zahrnuje mimo jiné příměří, stažení ozbrojených milicí z města a návrat vlády do hlavního města Saná.

Plán Husíové jménem skupiny Ansar Alláh označili „za významný a klíčový krok k zahájení politického procesu“. Plán přijali bez výhrad, pouze v dopisu zkritizovali vládu, že „neukazuje žádnou pozitivní odpověď na mírový proces iniciovaný OSN“. Prezident Mansúr Hádí chce, aby se Husíové stáhli před jakýmikoli jednáními z území, která v občanské válce dobyli.

Válka přinesla do země nejen extrémní násilí, ale také hlad. Humanitární pomoc potřebuje 80 procent obyvatel, potraviny se nedostávají třinácti miliónům lidí. Půldruhého miliónu obyvatel bylo nuceno opustit své domovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám