Hlavní obsah

V Jeruzalémě roste napětí, při víkendových útocích zemřeli další dva Izraelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Dva Izraelci byli ubodáni a další tři zraněni při víkendových útocích v Jeruzalémě. Palestinské útočníky poté zastřelila policie. Jak uvedl zpravodajský server BBC, policie po útocích zakázala Palestincům z východního Jeruzaléma na dva dny přístup do Starého města. K útokům došlo jen pár dní poté, co byl na Západním břehu Jordánu zastřelen izraelský pár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zneškodnění palestinského útočníkaVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli omezení se do Starého města dostanou pouze Palestinci, kteří tam žijí. Izraelci, místní obchodníci a školáci.

K prvnímu útoku došlo v sobotu večer, poblíž Lví brány ve Starém městě, těsně po konci židovského svátku Šabat.

Oběťmi se stali jedenačtyřicetiletý Rabbi Nehemia Levi ze Starého města a jedenadvacetiletý Aharon Bennett, který žil na Západním břehu Jordánu.

Podle vyjádření izraelského ministerstva zahraničí, útočil devatenáctiletý palestinský student práv, taktéž ze Západního břehu Jordánu, Mohamed Halabi. Zaútočil nožem na Bennetta, jeho ženu, jejich dvouletého syna a malou dcerku, když mířili k modlitbám u Zdi nářků.

Druhý zavražděný, záložní důstojník izraelské armády Rabbi Levi, zemřel poté, co se snažil rodinu bránit.

Foto: Reuters

Izraelští záchranáři na místě vražedného útoku v jeruzalémském Starém městě

Bennettova manželka byla vážně zraněna, jejich syn lehce. Dcerka vyvázla bez zranění.

Policie oba útočníky zastřelila

Podle policejní mluvčí Luby Samriové se útočník zmocnil pistole od jednoho ze zraněných mužů a začal pálit po policistech i turistech. Následně byl zastřelen izraelským policistou, který přiběhl na místo útoku.

Militantní skupina Islámský džihád vydala prohlášení, ve kterém označila Halabiho jako svého člena.

Foto: Izraelské ministerstvo zahraničních věcí, .

Oběti sobotního útoku Rabbi Nehemia Lavi (vlevo) a Aharon Bennett

Při druhém útoku pobodal palestinský teenager svého izraelského vrstevníka v neděli v brzkých ranních hodinách na ulici v Západním Jeruzalémě. Podobně jako při sobotním incidentu, byl útočník zastřelen policií.

Sílící napětí

K napadení došlo jen několik málo dní poté, co -podle izraelské armády- palestinský útočník zastřelil dva Izraelce, když zahájil palbu na jejich auto, kde s nimi cestovali i čtyři děti.

V poslední době mezi Izraelem a Palestinci sílí napětí, s násilnými konfrontacemi mezi bezpečnostními silami a palestinskými mladíky ve východním Jeruzalémě, oblasti svaté jak pro židy tak muslimy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám