Hlavní obsah

Mrtvých po náletu na jemenskou svatbu je přes 130

Saná
Aktualizováno

Pondělní útok na svatebčany v Jemenu nepřežilo 131 lidí, uvedli v úterý jemenští zdravotníci a OSN. Původní zprávy hovořily o 40 mrtvých. Podle jemenských zdrojů stany, v nichž se konala svatební oslava, zasáhlo letectvo Saúdské Arábie, které vede koalici arabských zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koaliční nálety zasáhly stany se svatebčanyVideo: Reuters

 
Článek

Saúdská Arábie odmítla, že by se její letectvo dopustilo tohoto masakru. Mluvčí koaličních vzdušných sil vedených Rijádem sdělil, že munici mohly vypálit místní milice.

Svatba se konala v pobřežní vesnici Vahídža a podle místních lidí stany zasáhly dvě rakety. Ženil se muž spojený se vzbouřenými šíity z kmene Husíů. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

OSN smrt svatebčanů odsoudila jako „neúctu všech stran k lidskému životu“ v Jemenu.  Od zahájení náletů arabské koalice z 26. března si boje vyžádaly na pět tisíc mrtvých, přičemž skoro polovina byli civilisté.

Husíové podporovaní Íránem loni obsadili hlavní město Saná a postupovali dál na jih a západ státu. Arabské koalici se podařilo v létě osvobodit přístav Aden, kam se vrátila z exilu vláda a prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun varoval, že konflikt nemá vojenské řešení a jeho pokračování přinese jen další utrpení a škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám