Hlavní obsah

Sýrie opět vydává pasy, za jeden účtuje deset tisíc

Damašek/Ammán

Syřané, kteří uprchli před boji, mají možnost získat od své země pas. Damašek za vydání cestovního dokladu požaduje v přepočtu asi 10 000 korun a mnozí Syřané kvůli tomu prodávají rodinné šperky nebo se zadlužují. Lidé, kteří utekli do sousedního Jordánska, čekají na vydání pasu v Ammánu měsíc až šest týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Za vydání jednoho cestovního pasu účtují syrské úřady v přepočtu 10 tisíc korun. Ilustrační foto

Článek

Podle zaměstnanců syrské ambasády se doklady vydávají od dubna a každý měsíc je dostane až 10 000 Syřanů. Většina z nich chce odjet do Turecka a odtud do Evropy.

Cílovou destinací je pro Syřany podle agentury AP hlavně Německo. V Jordánsku většinou pracují bez povolení a za měsíc nevydělají ani polovinu této sumy. Pro cestu do Turecka Syřané nepotřebují vízum.

Uprchlíkům to usnadní pohyb a vláda vydělá

Syrský vládní deník Al-Vatan rozhodnutí o obnově vydávání pasů zdůvodnil tím, že to usnadní pohyb statisícům uprchlíků a bude zdrojem příjmu pro Sýrii. Syrský diplomat z velvyslanectví v Ammánu Ajmán Allúš řekl, že většina z těch, kteří dostanou pasy, odjede z Jordánska, kde pro uprchlíky není dobrá situace.

Popřel ale, že Damašek podněcuje svým rozhodnutím Syřany k emigraci. Podle Allúše by exodus zastavily investice zemím v sousedství Sýrie, které Syřany přijaly. „Kdyby tam byla situace lepší, nikdo by se nevydával na nebezpečnou cestu do Evropy,“ řekl.

Jordánec Muhammad Halajka, který v minulosti řídil parlamentní zahraniční výbor, řekl, že Jordánsko je uprchlíky vyčerpáno a že odjezd několika tisíců z nich na tom nic nezmění.

Válka vyhnala z domovů 12 miliónů lidí

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos přicestovalo do Evropy 464 000 uprchlíků a přes 2000 jich na cestě zemřelo. Třetina dorazila od začátku srpna. Bylo mezi nimi podle IOM 175 000 Syřanů, kteří přijeli trasou přes Turecko a Řecko. Většina uprchlíků míří do Německa a podle tamních úřadů právě Syřané mají největší šanci získat azyl.

Od začátku syrské války v roce 2011 je na útěku na 12 miliónů občanů Sýrie, z nich čtyři milióny jsou v cizině a zbytek na syrském území. Většina z těch, kteří odešli za hranice, je v okolních státech. Kvůli nedostatku peněz ale byly mezinárodní agentury nedávno nuceny omezit uprchlíkům příděly potravin. V Jordánsku, kde je přes 600 000 uprchlíků, byly potravinové příděly v září sníženy asi polovině z nich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám