Hlavní obsah

Islámský stát používá yperit, obávají se Američané

Aktualizováno

Americká vláda je podle serveru BBC přesvědčena, že Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii vyrábí a používá chemické zbraně. Představitel vlády USA stanici sdělil, že byly zaznamenány nejméně čtyři případy použití yperitu (zpuchýřující hořčičný plyn) ve formě prášku na obou stranách syrskoirácké hranice.

Foto: Profimedia.cz

Nádoba nalezená letos Kurdy, která má dokumentovat použití chemických zbraní Islámským státem v Iráku mezi Mosulem a syrskou hranicí 23. ledna 2015.

Článek

„Používají hořčičný plyn yperit, víme to,” řekl BBC americký představitel, který si přál zůstat v anonymitě. „Viděli jsme je používat jej v nejméně čtyřech různých případech na obou stranách hranice - v Iráku i v Sýrii,” dodal.

Yperit ve formě prášku byl pravděpodobně přibalen ke klasickým minometným střelám. Po jejich explozi se zvíří prach s obsahem chemikálie, který lidem v zasažené oblasti způsobí puchýře, uvedla v pátek BBC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

IS nejspíš chemické zbraně sám produkuje

Podle zpravodajských služeb USA jsou tři možné způsoby, jak se islamisté dostávají ke smrtící látce. Nejpravděpodobnější je varianta, že ji sami vyrábějí. „Domníváme se, že mají malou buňku, která provádí výzkum v oblasti chemických zbraní, na kterých pracují a vylepšují je,” sdělil BBC zdroj z americké administrativy s tím, že yperit není z hlediska výroby nijak složitá chemikálie a zjistit si postup výroby je z veřejných zdrojů snadné.

Další teorie předpokládají, že militanti z IS našli zásobárny chemických zbraní buď v Iráku, nebo v Sýrii. Podle Američanů je však nepravděpodobné, že by džihádisté našli yperit v Iráku, protože tam by ho už zřejmě objevily americké vojenské jednotky, které v oblasti působily celé desetiletí. Ani nález v Sýrii není podle USA pravděpodobný, protože syrský režim byl donucen všechny své zásoby chemických zbraní odevzdat pod hrozbou leteckých úderů v roce 2013.

BBC napsala, že její tým na turecko-syrské hranici přinesl svědectví, které americké obavy potvrzuje. Novináři viděli nové důkazy o použití chemických zbraní na obou stranách.

Nasazení yperitu představuje velký posun, protože dosud se spekulovalo jen o využití chlóru, který údajně nasazovaly obě strany konfliktu.

OSN vyšetří chemické útoky v Sýrii  

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek schválila mezinárodní vyšetřování, které má zjistit, kdo je zodpovědný za chemické útoky v Sýrii. Tým budou tvořit zástupci OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Oficiální začátek společného vyšetřování byl odložen kvůli námitkám Ruska, které chtělo rozšířit vyšetřování tak, aby zahrnovalo také údajné útoky radikálního Islámského státu v sousedním Iráku. Pracovat začne během několika týdnů.

Nový vyšetřovací orgán je výsledkem jinak neobvyklé spolupráce mezi Spojenými státy a Ruskem v otázce syrského konfliktu, napsala agentura AP.

Souhlas s mezinárodním vyšetřováním přišel ve formě dopisu, který poslal ruský velvyslanec v OSN a nynější předseda rady Vitalij Čurkin generálnímu tajemníku OSN Pan Ki-munovi.

Ruské ministerstvo před týdnem vyjádřilo znepokojení nad množstvím zpráv z různých zdrojů, podle nichž Islámský stát a další teroristické organizace v Sýrii a v Iráku používají chemické zbraně proti vládním silám i civilistům.

Podle něj extremisté systematicky využívají chemické látky ve velkém měřítku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám