Hlavní obsah

Islámský stát je nelegitimní, prohlásil šéf Al-Káidy. Spolupráci ale nevylučuje

Káhira
Aktualizováno

Za nelegitimní označil zřízení vyhlášené Islámským státem (IS) vůdce radikálů z Al-Káidy Ajmán Zavahrí v poselství, jehož zvukový záznam se ve středu objevil na internetu. Současně ale Zavahrí připustil spolupráci bojovníků z Al-Káidy s džihádisty z IS v boji proti západním silám v Iráku a Sýrii.

Článek

„Tento chalífát neuznáváme,“ uvedl podle agentury Reuters Zavahrí k státu, který extremisté vyhlásili v Sýrii a Iráku s cílem rozšířit ho až do severní Afriky a jižní Evropy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zavahrí se už dříve vůči Islámskému státu vymezil, když se spojil s povstaleckým hnutím Tálibán, s nímž se IS v Afghánistánu pustil do křížku. [celá zpráva]

Přesto šéf Al-Káidy v posledním projevu připustil možnost spolupráce svých bojovníků s džihádisty z IS.

„Navzdory jejich velkým chybám bych s nimi v Iráku nebo v Sýrii spolupracoval při zabíjení křižáků, bezvěrců a šíitů. I když legitimitu jejich státu neuznávám, tak toto znamená víc,“ vysvětlil Zavahrí.

Podle Reuters může být takový projev nabídkou k usmíření.

Související témata

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu na tanku syrské armády ukořistěném u Karajtínu

Není jasné, kdy byla nahrávka pořízena. Rozhodně ale není starší osmi měsíců, protože Zavahrí v projevu naráží na události, které udály na počátku roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám