Hlavní obsah

Do Jemenu dorazily stovky egyptských vojáků

– Saná

Do Jemenu v úterý dorazilo asi 800 egyptských vojáků. Mají se zapojit do spojenecké koalice, která pod vedením Saúdské Arábie bojuje s šíitskými povstalci. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na egyptské bezpečnostní zdroje.

Foto: Stringer, Reuters

Kolona obrněných vozidel saúdskoarabské armády v Jemenu

Článek

Čtyři egyptské jednotky o 150 až 200 mužích dorazily společně s tanky a dalšími armádními vozidly. "Poslali jsme tam tyto jednotky v souvislosti s významnou rolí Egypta v této alianci... tato aliance bojuje v zájmu našich bratrských arabských států a smrt jakéhokoli egyptského vojáka bude považována za mučednictví," uvedl nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Jde o vůbec první příslušníky egyptských pozemních jednotek, kteří do země zmítané ozbrojeným konfliktem přijeli.

Podle jemenských představitelů v zemi operuje okolo 2000 zahraničních vojáků pocházejících ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Kataru.

Přes čtyři tisíce mrtvých

Katarská televizní stanice Al-Džazíra ale nedávno uvedla, že do Jemenu dorazilo již nejméně 10 000 příslušníků zahraničních jednotek. Tyto síly se údajně připravují na případné dobytí metropole Saná, kterou povstalci ovládli loni v září.

V Jemenu proti sobě bojují šíitští rebelové podporovaní Íránem a vládní jednotky, za nimiž stojí arabská koalice vedená Saúdskou Arábií.

Tato země se do bojů zapojila v březnu. Podle odhadů OSN si jemenský konflikt od března vyžádal na 4500 obětí, asi 20 miliónů Jemenců potřebuje humanitární pomoc.

Reklama

Související články

Katar se zapojil do intervence v Jemenu

Katar vyslal do Jemenu 1000 vojáků, 200 obrněných vozidel a 20 vrtulníků. Stanou se součástí spojenecké koalice pod vedením Saúdské Arábie bojující s šíitskými...

Výběr článků

Načítám