Hlavní obsah

Žhářský útok u Nábulusu má třetí oběť, zemřela matka uhořelého batolete

Jeruzalém

Následkům vážných popálenin podlehla v pondělí matka palestinského dítěte, které na konci července uhořelo při žhářském útoku u města Nábulus na Západním břehu Jordánu. Jde již o třetí oběť tohoto činu přisuzovaného židovským extremistům. Týden po útoku zemřel i otec malého chlapce, uvedla agentura Reuters.

Foto: Abed Omar Qusini, Reuters

Izraelský voják u vypáleného domu u Nábulusu, ve kterém zahynul 18měsíční chlapec.

Článek

Žháři v noci na 31. července zapálili dva domy ve vesnici Kfar Duma a zanechali na nich nápisy svědčící o tom, že šlo o akt pomsty, uvedla BBC.

V jednom domě žila čtyřčlenná rodina. Osmnáctiměsíční Alí Davábša uhořel a jeho rodiče a čtyřletý bratr utrpěli popáleniny na 70 až 90 procentech těla. Otec Saíd zraněním podlehl 9. srpna. [celá zpráva]

Matka Riham v pondělí krátce po půlnoci. Druhý syn je stále v nemocnici ve vážném stavu.

Krátce poté, co se v pondělí zpráva dostala na veřejnost, vyšly do ulic vesnice Kfar Duma desítky Palestinců požadujících, aby se na celých palestinských územích uskutečnil „den hněvu“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při extremistickém útoku zahynulo palestinské batoleVideo: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu útok již dříve označil za teroristický čin a v telefonátu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem slíbil, že izraelské úřady útočníky najdou a postaví před soud. K důkladnému vyšetření případu a potrestání viníků vyzval i zvláštní koordinátor OSN pro Blízký východ Nikolaj Mladenov.

Od útoku již bylo zadrženo několik vůdců extremistických židovských skupin, žádný z nich ale nebyl obviněn z přímého zapojení do útoku na palestinskou rodinu. „Uplynul více než měsíc a izraelská vláda zatím teroristy nepostavila před spravedlnost,“ uvedl palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát. „Jestliže nebude Izrael zastaven a shledán odpovědným, Riham nebude poslední obětí izraelského teroru,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám