Hlavní obsah

Egypt opevní hranici s Gazou rybníky

– Káhira/New York
Novinky, rei

Egyptská armáda postaví podél čtrnáctikilometrové hranice s pásmem Gazy nejméně 18 rybích nádrží. Jejich účelem je zabezpečit hranici mezi palestinskou enklávou a Sinajským poloostrovem a zničit podzemní tunely, jimiž se pašuje nejrůznější zboží včetně zbraní, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Podél hranice s pásmem Gazy vybudují Egypťané přinejmenším 18 rybích farem.

Článek

Těžká technika na místě pracuje už několik dní. Rybí farmy má obhospodařovat armáda, jejíž zástupci však anonymně přiznali, že pravým účelem projektu je v podstatě zaplavit pohraniční oblast a zastavit pašování podzemními tunely.

Palestinské hnutí Hamás, které v Gaze vládne, v reakci oznámilo, že je to další výraz snahy „utáhnout kolem Gazy smyčku“. Zástupce Hamásu Mušír al-Masrí poznamenal, že Egypt by neměl napodobovat izraelskou „politiku obléhání“.

Tunely pod hranicí byly několik let klíčovými pro dodávky nejrůznějšího zboží včetně zbraní do pásma. AP uvedla, že z pašování profitoval Hamás, který na daních z prodeje pašovaného zboží vydělal milióny. Postoj Káhiry se ale změnil po odstranění Muslimského bratrstva z veřejných funkcí před dvěma lety a sesazení prezidenta Muhammada Mursího, jenž dokonce stanul před soudem kvůli spojenectví s Hamásem. Snahy zabezpečit hranici ještě urychlilo posilující hnutí radikálních islamistů na Sinaji, kteří se hlásí k Islámskému státu.

Egypt nejprve vytyčil příhraniční nárazníkovou zónu. Podle původních plánů měla být půl kilometru široká, nakonec se však Káhira rozhodla rozšířit ji o dalšího půl kilometru. Kvůli tomu byly v oblasti zdemolovány stovky domů, z nichž se musely vystěhovat tisíce lidí. Zaplavení hranice má definitivně s tunely skoncovat. AP upozornila, že ceny zboží v Gaze hned po zahájení výkopových prací vyletěly nahoru.

Gaza zoufale chudne

V pásmu Gazy roste chudoba a hospodářství se stále víc propadá, upozornily ve středu televize Al-Džazíra a list The Guardian s odkazem na zprávu v OSN.

Autoři upozorňují, že pokud by měl stávající trend pokračovat, bude pásmo za pět let prakticky neobyvatelné. Příčinou je osm let trvající ekonomická blokáda pásma Izraelem a Egyptem a tři války radikálů z Hamásu s Izraelci za posledních šest let.

Statistiky jsou alarmující: vloni se HDP propadlo o dalších 15 procent, nezaměstnanost dosáhla rekordních 44 procent, 72 procent domácností nemá na základní obživu. Po posledním konfliktu s Izraelem přišlo o domov půl miliónu lidí, část enklávy zůstává dodnes rozbombardovaná. Válka podle zprávy „prakticky eliminovala zbytek střední třídy a téměř celou populaci uvrhla do bídy a závislosti na mezinárodní humanitární pomoci“.

Reklama

Související články

Palestinská vláda je před rozpadem

Palestinský prezident Mahmúd Abbás hodlá rozpustit palestinskou vládu národní jednoty, kterou loni vytvořil spolu s radikálním hnutím Hamás. Sám prezident to...

Výběr článků

Načítám