Hlavní obsah

Islámský stát prý odpálil další starobylý chrám v Palmýře

Londýn
Aktualizováno

Islámský stát (IS) poničil v Palmýře další mimořádně cennou stavbu, Belův chrám. Informovala o tom v neděli syrská exilová organizace SOHR, která situaci v Sýrii dlouhodobě sleduje z Londýna. Podle agentury AP zůstala zachována jen ochranná zeď, podle syrské vlády ale hlavní stavba pořád stojí.

Foto: Profimedia.cz

Belův chrám v Palmýře

Článek

O poškození chrámu informovala v neděli večer SOHR s tím, že není znám rozsah škod. Neměla informace přímo z místa. Úděsné následky ničení upřesnil agentuře AP obyvatel města pod pseudonymem Násir Thair, který řekl: „Je to totální destrukce. Cihly a sloupy skončily na zemi.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že exploze v neděli ve 13:45  byla mimořádně silná: „Byl to výbuch, který by uslyšel i hluchý.” Podle něj zůstala stát jen zeď obklopující chrám.

Podle syrského stáního památkového ústavu ale stavba pořád stojí. Její zástupce to potvrdil stanici BBC. Britská stanice v té souvislosti upozornila, že státní zástupci se ale nemohou dostat dostatečně blízko na to, aby míru případného poškození ohodnotili.

Chrám zasvěcený semitskému bohu Belovi z roku 32 n. l. je tak další stavbou, kterou v Palmýře chráněné Organizací OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) radikálové poničili.

Nedávno IS zveřejnil snímky, na nichž údajně jeho bojovníci ukládají nálože do Baal-Šaminova chrámu. Vidět je na nich zničení této části komplexu antických památek. Likvidaci chrámu potvrdily satelitní záběry.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímky OSN potvrzují zničení starobylého chrámu v syrské Palmýře

Stavby v Palmýře byly poškozeny již v minulosti při střetech mezi vládními vojsky a opozicí, což před dvěma lety dovedlo organizaci UNESCO k zařazení místa na seznam ohrožených památek.

IS dobyl Palmýru v květnu a celou archeologickou lokalitu s pozůstatky antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru pak údajně zaminoval.

Před zničením Baal-Šaminova chrámu radikálové zavraždili na náměstí před muzeem jednaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda palmýrských sbírek Chálida Asada.

IS postupuje

Islámský stát v neděli také postoupil, jeho ozbrojenci pronikli do jižního předměstí Damašku Kadam, kde se střetli se soupeřící vzbouřeneckou skupinou. IS podle SOHR drží dvě ulice, vzbouřencům blízká tisková agentura Amak tvrdí, že drží půlku předměstí.

Boje si vyžádaly dvě desítky obětí.

Postup IS na Damašek umožnilo právě dobytí Palmýry, neboť leží na strategické silnici z hlavního města do Dajr az-Zauru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám