Hlavní obsah

Při náletu zemřel hacker šéfující kybernetické jednotce Islámského státu

– Washington

Při náletu amerického bezpilotního letounu zahynul v Sýrii britský hacker, který působil jako šéf kybernetické jednotky Islámského státu (IS). S odvoláním na zdroj z amerického ministerstva obrany o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. V krátké době se tak jedná už o druhého vysoce postaveného člena IS, kterého se podařilo zneškodnit.

Článek

Zabitý Junaid Hussain původem z anglického Birminghamu byl podle amerických i evropských tajných služeb hlavním kybernetickým odborníkem radikálních islamistů. Vedl prý jednotku s názvem Kyberchalífát, která údajně stojí mimo jiné za lednovým napadením twitterového účtu amerického Centrálního velení (CENTCOM). Dron Hussaina prý zabil v úterý nedaleko města Rakka, které je považováno za baštu IS.

Odborníci na kybernetickou bezpečnost se ale podle agentury Reuters domnívají, že skupina Kyberchalífát, kterou Hussain vedl, neměla a nemá dostatek znalostí a schopností, aby provedla významný útok na počítačové systémy, který by mohl vést k závažnějším škodám. „Nepředstavoval vážnou hrozbu. Pravděpodobně byl jen otravným hackerem,” uvedl Adam Meyers, zástupce ředitele firmy CrowdStrike, která se zabývá kybernetickou bezpečností. „Cílem se stal spíše kvůli své roli v náboru, komunikaci a dalších podpůrných činnostech,” dodal.

Hussain si ještě v Británii odseděl půl roku ve vězení za krádež dat z elektronického adresáře bývalého premiéra Tonyho Blaira.

Minulý týden americký bezpilotní letoun zabil u Mosulu údajně druhého nejvýše postaveného velitele IS Hadžího Mutaze, který měl vliv především na finance, média, operace a logistiku islamistů. Zastupoval také abú Bakra Bagdádího, samozvaného vůdce chalífátu, který islamisté vyhlásili na území Sýrie a Iráku loni v létě.

Reklama

Výběr článků

Načítám