Hlavní obsah

Britský ministr zahraničí navštíví Írán a otevře tam velvyslanectví

– Londýn/Vídeň

Británie chce po čtyřech letech opět otevřít své velvyslanectví v Teheránu. Zemi na konci týdne navštíví ministr zahraničí Philip Hammond s delegací obchodníků. Ve čtvrtek to uvedla BBC s odvoláním na vládní zdroje.

Foto: Thaier Al-Sudani , Reuters

Britský ministr zahraničních věcí Philip Hammond

Článek

Velvyslanectví bylo zavřeno v roce 2011, když na ně zaútočili demonstranti kvůli uvalení britských sankcí na Írán.

Návštěva se uskuteční jen několik týdnů poté, co západní mocnosti dosáhly dohody okolo kontroverzního íránského jaderného programu.

Potvrzuje měnící se pohled Západu na Teherán, který pokládal americký prezident George Bush za jednu ze zemí osy zla. Donedávna se Írán považoval spolu se Severní Koreou za jeden ze dvou nejnebezpečnějších a nejméně vyzpytatelných států usilujících o získání jaderných zbraní.

Informace o vojenském zařízení ověří pro MAAE Íránci

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve čtvrtek uvedla, že je spokojená s podmínkami, jaké si vyjednala s Íránem pro inspekci vojenského zařízení Parčín. Pokud se ukáže, že tam Írán neprováděl testy pro vojenský výzkum, přiblíží se zrušení mezinárodních sankcí.

Foto: Profimedia.cz

Íránská základna Parčín

MAAE opakovaně a marně žádala o zpřístupnění Parčínu. Íránci to odmítali s tím, že jde o vojenské zařízení, které nespadá do dohod o monitorování jeho jaderných zařízení. Agentura nyní oznámila, že na základě tajné dohody nevyšle do Parčínu své inspektory, ale že si vyžádá informace, které pro ni na místě ověří Íránci. Mluvčí agentury Serge Gas řekl, ujednání je v souladu s ověřovacími metodami MAAE.

MAAE získala informace, že se v Parčínu v minulosti možná prováděly hydrodynamické testy, kterými se zjišťuje reakce materiálu vystaveného velkému tlaku, jaký vzniká například při nukleární explozi.

Reklama

Výběr článků

Načítám