Hlavní obsah

Naverboval mě Hizballáh, přiznal Švéd zadržený v Izraeli

Tel Aviv

Izraelské úřady zadržely švédského občana libanonského původu pro podezření, že v Izraeli prováděl špionáž pro libanonské hnutí Hizballáh. Zadržený byl v neděli oficiálně obviněn, uvedla agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci hlídkují u hranic s Libanonem

Článek

Izraelská kontrašpionážní služba Šin Bet podle agentury oznámila, že dotyčný muž přiletěl do Izraele už 21. července. Při pohovoru na letišti údajně přiznal, že ho v roce 2009 naverbovali zástupci Hizballáhu. Mimo jiné byl prý pověřen úkolem rekrutovat izraelské Araby s kontakty na osoby z řad izraelské armády.

"Zájem Hizballáhu o vojenské základny a vojenské cíle (v Izraeli) znovu dokazuje, že se Hizballáh připravuje na další válku s Izraelem," stojí ve zprávě Šin Bet.

Naposledy vypukl otevřený konflikt mezi Izraelem a libanonským šíitským Hizballáhem v roce 2006, když komando bojovníků Hizballáhu přešlo hranici a uneslo z izraelského území dva izraelské vojáky. Následný měsíc trvající takzvaná letní válka stála život 1200 Libanonců a 160 Izraelců.

Od války z roku 2006 byla oblast izraelsko-libanonské hranice poměrně klidná. Vyskytly se tam jen sporadické násilné incidenty, kdy Izrael nálety a dělostřeleckou palbou opětoval raketové útoky a střelbu z libanonské strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám