Hlavní obsah

Asadův bratranec zastřelil důstojníka letectva, protože ho předjel autem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratranec syrského prezidenta Bašára Asada zastřelil kvůli relativně banální rozepři důstojníka syrského letectva. Incident se stal na silnici u pobřežního města Látákíja poté, co voják Sulejmána Asada předjel v autě, uvedla syrská exilová organizace SOHR.

Foto: Profimedia.cz

Transparenty s portrétem Bašára Asada v Lázikíji. Snímek z předvolební prezidentské kampaně z roku 2014

Článek

Plukovníka Hassana al-Šejcha podle šéfa SOHR zastřelil Asadův bratranec ve čtvrtek večer poté, co ho voják v autě předjel na křižovatce.

Sulejmána Asada to prý tak rozzuřilo, že muže ve svém autě „pronásledoval, předjel ho, donutil zastavit, vytáhl ho ven a střelil do hlavy,“ popsal ředitel SOHR Rámí Abdel Rahmán agentuře AFP.

Jeho organizace sice sídlí ve Velké Británii, má ale v Sýrii řadu spolehlivých kontaktů a informace SOHR bývají přesné.

Incident podle Rahmána v provincii Látákíja vyvolal napětí mezi alávity. K této syrské menšině patří prezident Asad i jeho příbuzní a většina vedení země. Údajně se ozývají hlasy volající po Sulejmánově potrestání. Ten nebyl ani zadržený nebo vyslechnutý policií.

Incident se navíc stal v době, kdy povstalci napojení na Al-Káidu tvrdě dotírají na pozice vládních jednotek a rebelové jsou jen zhruba 30 kilometrů od Látákíje.

Reklama

Výběr článků

Načítám