Hlavní obsah

Po batoleti, které uhořelo po útoku na dům u Nábulusu, zemřel i jeho otec

V izraelské nemocnici zemřel v noci na sobotu otec palestinského dítěte, které minulý týden uhořelo při žhářském útoku u Nábulusu na Západním břehu Jordánu. Útok se připisuje židovským extremistům a byl izraelskými politiky odsouzen jako nepřípustný akt terorismu.

Foto: Abed Omar Qusini, Reuters

Izraelský voják u vypáleného domu u Nábulusu, ve kterém zahynul 18měsíční chlapec.

Článek

Žháři v noci na 31. července zapálili dva domy ve vesnici Kfar Duma a zanechali na nich nápisy svědčící o tom, že šlo o akt pomsty. V jednom domě byla čtyřčlenná rodina. Osmnáctiměsíční Alí Davábša uhořel a jeho rodiče a čtyřletý bratr utrpěli popáleniny na 70 až 90 procentech těla. [celá zpráva]

Rodina v sobotu byla informována, že v izraelské nemocnici podlehl svým zraněním Alího otec, Saíd Davabšá. Pohřben bude ještě dnes, řekl podle agentury AP Alího strýc Násir Davábša.

Palestinská samospráva připsala odpovědnost za útok izraelské vládě. Palestinské radikální hnutí Hamás vyhlásilo v reakci den zloby a oznámilo, že od této chvíle je legitimním cílem jakýkoli Izraelec. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás řekl, že se Izrael bude za tento nový zločin zodpovídat před Mezinárodním trestním soudem (ICC).

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil v nemocnici bratra uhořelého chlapce a v telefonátu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem slíbil, že izraelské úřady útočníky najdou a postaví před soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám