Hlavní obsah

V Jemenu se navzdory příměří bojuje

Saná
Aktualizováno

Šíitští povstalci zaútočili na město v jihojemenské provincii Taíz jen krátce poté, co mělo začít platit humanitární příměří vyhlášené koalicí vedenou Saúdskou Arábií. V metropoli Saná v centrální části země to nicméně vypadalo, že je příměří dodržováno, uvedla agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky po náletu na jemenskou provincii Taíz Video: Reuters

 
Článek

Arabská koalice útočící šíitské jednotky vyhlásila jedostranné příměří v sobotu. Vůdce šíitů nejprve pětidenní příměří v neděli odmítl.  [celá zpráva]

Poté vedení povstalců oznámilo, že ho o něm OSN formálně neinformovala. Na mnohých místech se však dále bojuje.

Arabská koalice během příměří přerušila nálety na povstalecké pozice, v oblasti Taízu ale došlo k ostřelování a následně i k pozemním bojům. Boje se rozhořely i v provincii Maríb a v okolí strategické vojenské základny v provincii Láhidž, popsali agentuře AP svědci.

Šíitští vzbouřenci začali Jemen obsazovat od loňského září, jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí následně uprchl do exilu v Saúdské Arábii. Proti rebelům podniká od 26. března nálety koalice sunnitských zemí v čele se Saúdskou Arábií. Jejich cílem je zajistit, aby se k moci vrátil prezident Hádí.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

A Jemenec zraněný při saúdských náletech si čte korán

V bojích dosud zahynulo více než 3500 lidí. Podle mezinárodních organizací potřebuje v Jemenu humanitární pomoc více než 20 milionů z celkových zhruba 25 miliónů obyvatel. Pětidenní přerušení bojů by mělo pomoci alespoň částečně odstranit důsledky humanitární katastrofy.  V zemi chybí voda, potraviny i léky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám