Hlavní obsah

Při atentátu v Kurdy obývané části Turecka zahynuli dva vojáci, hrozí eskalace konfliktu

– Ankara • Aktualizováno

Dva turečtí vojáci byli zabiti a čtyři další utrpěli zranění v sobotu večer při pumovém atentátu ve městě Lice v kurdské provincii Diyarbakir. Vozidlo naložené výbušninami explodovalo, když ho míjela armádní kolona. USA už ve strachu z kurdsko-tureckého konfliktu vyzvaly tureckou vládu i kurdské separatisty, aby se drželi mírového řešení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v Diyarbakir usmrtil dva turecké vojákyVideo: Reuters

 
Článek

Exploze zasáhla kolonu vojenských policistů směřujících k zásahu proti Kurdům, kteří zablokovali hlavní křižovatku a zapálili několik aut. Armáda tvrdí, že útok byl předem připraven a že členové PKK na policisty také stříleli.

Později prý Kurdové zaútočili také na policejní stanice v Siirtu a Mardinu u jižní turecké hranice.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale došlo k němu v provincii Diyarbakir na jihovýchodě země, která je obývaná především Kurdy. Byl podniknut den poté, co turecké proudové letouny bombardovaly základny povstalců z Kurdské strany pracujících (PKK) na severu Iráku. [celá zpráva]

Podle turecké agentury Dogan pokračovalo ostřelování základen PKK v Iráku až do dnešních ranních hodin.

Foto: Reuters

Turecká policie zasahuje proti prokurdským demonstrantům.

PKK po náletu pohrozila, že přestane dodržovat příměří trvající dva roky. Už vypověděla mírová jednání s Ankarou. Nálety byly podniknuty poté, co ve středu PKK zavraždila dva turecké policisty. Kurdové v zemi protestovali od pondělního sebevražedného atentátu Islámského státu (IS) v tureckém v Surucu při hranicích se Sýrií, kde zahynulo 32 lidí. Kurdští demonstranti při následných protestech obviňovali vládu, že nezasahuje proti IS.

Foto: Cagdas Erdogan, ČTK/AP

Páteční demonstrace v Istanbulu

Turecká policie v pátek podnikla rozsáhlou operaci proti členům PKK a tři sta jich zatkla.

Spojené státy se už obrátily na Kurdy i tureckou vládu, aby se vyhnuli násilí. „Vyzýváme obě strany k deeskalaci a k tomu, aby zůstaly věrny závazku mírového procesu řešení, který povede k dlouhodobému míru,“ prohlásil zvláštní vyslanec amerického prezidenta v koalici zemí bojujících s IS Brett McGurk. Zdůraznil, že nálety na Kurdy nijak nesouvisejí s tureckými útoky na IS.

Zpravodaj BBC v Turecku Mark Lowen upozornil, že podle tureckých Kurdů Ankara selhala ve snaze zastavit Islámský stát, protože v něm viděla sílu, která by mohla oslabit PKK.

Kurdské milice YPG (Jednotky ochrany lidu), které úspěšně hájily Kobani a jimž se podařilo postoupit na vzdálenost 50 kilometrů od hlavního města IS Rakky mají blízko k PKK, která bojovala třicet let za vytvoření Kurdistánu na území Turecka, což si vyžádalo na 40 tisíc obětí.

Provincie Diyarbakir se nachází na jihovýchodě Turecka a obývají ji převážně etničtí Kurdové.

Muslimské Turecko se v pátek zapojilo do bojů proti radikálům z Islámského státu v Iráku a Sýrii. Současně ale zaútočilo i na tábory Strany kurdských pracujících (PKK) v sousedním Iráku. PKK v reakci vypověděla mírová jednání s Ankarou.

Reklama

Výběr článků

Načítám