Hlavní obsah

Fajádova rodina se v Bejrútu sešla s velvyslancem ČR

– Praha/Bejrút • Aktualizováno

Rodina Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je bratrem muže zmizelého spolu s pěti Čechy v Libanonu, se sešla s českým velvyslancem v Bejrútu Svatoplukem Čumbou. Napsal to ve středu libanonský list As-Safír, podle něhož Fajádova rodina ujišťuje, že nemá nic společného se zmizením skupiny. Mluvčí české diplomacie Michaela Lagronová nechtěla údajnou schůzku komentovat.

Foto: ČTK

Libanonec Alí Fajád u Městského soudu v Praze

Článek

Alí Fajád byl v Česku zadržen spolu se dvěma muži kvůli podezření z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Nyní čekají, zda budou vydáni do USA. O spojení Fajádova případu se zmizením Čechů v Libanonu se začalo spekulovat poté, co se ukázalo, že s pěticí zmizel i Fajádův bratr Saíb Munír Taán, který Čechům dělal řidiče. Libanonská média vidí za jejich zmizením únos, jehož cílem může být snaha získat svobodu pro Fajáda.

„Saíb se stejně jako Češi pohřešuje. Nemá nic společného s jejich únosem," uvedla podle deníku rodina poté, co se údajně setkala s Čumbou. Jakoukoli souvislost mezi zmizením mužů a Fajádovým případem rodina odmítla už dříve stejně jako Alího právní zástupce v Česku.

České ministerstvo zahraničí už v minulosti uvedlo, že s ohledem na vyřešení zmizení českých občanů v Libanonu nebude spekulace v tisku komentovat. Tento přístup nehodlá měnit ani ohledně údajného setkání Fajádovy rodiny s českým velvyslancem, řekla Lagronová.

Podle generálního sekretáře Libanonsko-české obchodní rady Ámira Arslana poškozuje zmizení pěti Čechů vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi a diskredituje Libanon. „Případ může mít negativní dopad na záležitosti Libanonců, kteří žijí v České republice,” řekl listu As-Safír.

Mohou být i za hranicemi Libanonu

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v úterý po jednání krizového štábu informoval, že Česko kvůli zmizelým Čechům zatím nikdo nekontaktoval a nemá ani informace o místu jejich pobytu. Nevyloučil přitom, že už mohli opustit území Libanonu. Jejich možný únos označil za jednu za variant vyšetřování.

Češi se pohřešují od soboty, kdy policie nalezla jejich vůz a osobní věci v údolí Bikáa u syrských hranic. Skupinu tvořili dva novináři z regionální televize, kteří do Libanonu údajně jeli točit reportáž o uprchlících na libanonsko-syrské hranici, tlumočník a advokát Alího Fajáda, který podle jeho právní kanceláře navštívil Libanon kvůli případu svého klienta. Pátý zmizelý Čech má podle tisku zkušenosti jako armádní zpravodajec a v minulosti působil v Afghánistánu. Do Libanonu ale podle advokátní kanceláře cestoval jako bezpečnostní poradce skupiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám