Hlavní obsah

Atentát v Turecku u syrských hranic má na třicet obětí

Ankara
Aktualizováno

Při pondělním útoku na kulturní středisko v Suruçu u syrské hranice v jižním Turecku zahynulo podle tureckého ministerstva vnitra nejméně 30 lidí, zejména mladých studentů. Původně se uvádělo deset obětí. Vzrostl i počet zraněných na stovku. Turecký premiér Ahmet Davutoglu uvedl s odkazem na důkazy, které mají vyšetřovatelé, že za útokem stál Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři zasahují na místě výbuchu v TureckuVideo: Reuters

 
Článek

Na snímcích vysílaných tureckou redakcí stanice CNN byla vidět těla mrtvých ležící pod stromy před střediskem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Byl to velmi silný výbuch. Otřáslo to s námi, právě jsme byli na schůzi,” sdělil agentuře Reuters zaměstnanec radnice města Suruç k výbuchu na zahradě kulturního centra. Zatím není známa příčina exploze.

"Podle prvních důkazů byla exploze sebevražedným útokem a spáchal ji DAIŠ," uvedl na tiskové konferenci v Ankaře premiér Ahmet Davutoglu. DAIŠ je zkratka, kterou pro radikály z IS používá arabský svět. "Ještě ale nejsme ve fázi konečných soudů," dodal. Útočník podle něj zatím nebyl identifikován, jakmile se tak ale stane, bude o tom veřejnost informována. Podle některých tureckých médií atentát spáchala mladá žena. Turecko podle premiéra zvýší bezpečnostní opatření na hranici se Sýrií.

Foto: Reuters

Muž zraněný při explozi v Suruçu

Exploze nastala v 11 hodin SELČ ve chvíli, kdy se v centru v Suruçu shromáždili mladí Turci a Kurdové a dávali si svačinu před plánovaným společným výletem do Kobani. „Turecká a kurdská mládež měla přejít do Kobani, tam byly plánované aktivity na čtyři dny,” řekla Pervin Buldanová z turecké prokurdské opoziční strany HDP.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Suruç leží deset kilometrů od syrského Kobani, které se nedávno opět pokusil ovládnout Islámský stát.

Kvůli bojům odešly z Kobani do Turecka desítky tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám