Hlavní obsah

Jeden z pohřešovaných Čechů pracuje pro bezpečnostní služby, píše libanonský list

– Bejrút/Brusel

Jeden z pětice Čechů pohřešovaných v Libanonu je podle libanonského listu L´Orient-Le Jour vysoce postavený činitel bezpečnostních složek. Deník se odvolal na dobře informovaný vojenský zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něj jde s největší pravděpodobností o únos.

Foto: ČTK

Alí Fajád (na archivním snímku)

Článek

Libanonský list s odvoláním na anonymní vojenský zdroj uvedl, že ve skupině pohřešovaných jsou dva novináři, advokát, tlumočník a vysoce postavený bezpečnostní představitel, který je v Libanonu poprvé.

Skupina podle něj krátce před zmizením pořídila dva rozhovory, jež se zachovaly v kamerách. Týkají se bojů v oblasti severolibanonského Arsálu u libanonsko-syrské hranice a také života syrských uprchlíků v Libanonu. Při jednom z rozhovorů je zachycen šéf místní správy města Labva v okrese Baalbek Rámiz Amhaz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z oblasti ve východním Libanonu, kde zmizelo pět ČechůVideo: Reuters

Lidé, kteří českou pětici a libanonského řidiče zajali, se podle vojenského zdroje listu snažili za každou cenu vyvolat dojem únosu, když zanechali v opuštěném autě pasy a kamery, i když je snadno mohli odvézt.

„Nevíme, co se stalo, ale předpokládáme, že byli uneseni... Strůjci té operace chtěli dát najevo, že to byl únos, protože pasy a kamery mohli snadno ukrýt. Je však zvláštní, že se k akci zatím nikdo nepřihlásil a že nikdo nenavázal kontakt s místními ani českými úřady,” sdělil libanonskému listu jeho informátor.

Libanonská armáda po zmizelé skupině pátrá, v ČR se případem zabývají i tajné služby.

Média kauzu spojují s případem Alího Fajáda. Tento Libanonec a další dva muži byli loni zadrženi v ČR a jsou podezřelí z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Fajád, který je podle libanonského tisku znám také jako Alí Taán, je bratrem taxikáře Saíba Muníra Taána, který pětici vezl a je také pohřešován.

Spolupráce s tajnými službami

„Ta kauza je složitá. To je jasné. V této chvíli nemohu říci nic zásadně nového," uvedl v Bruselu v pondělí ráno ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Česká republika podle něj bude kooperovat s řadou zahraničních tajných služeb ve snaze pětici Čechů najít.

„V oblasti operuje – to je pravda – celá řada zpravodajských služeb. A pokud nám mohou pomoci, tak určitě máme s řadou z nich kontakty a budeme je využívat," poznamenal český ministr. O spolupráci v tomto konkrétním případě ani není podle něj třeba žádat. Se službami mnoha zemí totiž jejich čeští partneři spolupracují pravidelně a běžně.

Zdůraznil ale, že v této konkrétní situaci zůstává hlavním partnerem na politické i zpravodajské úrovni samotný Libanon.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám