Hlavní obsah

Fajád odmítá, že by únos pěti Čechů souvisel s jeho rodinou

Praha

Libanonská média pokládají případ zmizení pětice Čechů a místního taxikáře za únos. Taxikář, který pětici vezl, je bratr Alího Fajáda, který byl loni zadržen v Praze a je podezřelý ze spolupráce s teroristy. Jeho advokátní kancelář ale sdělila, že Fajád odmítá, že by jeho rodina měla s únosem cokoli společného.

Foto: ČTK

Alí Fajád (na archivním snímku)

Článek

Advokát Vladimír Řičica, jehož kancelář Alího Fajáda zastupuje, dnes v prohlášení uvedl, že jeho klient je celou záležitostí šokován a „zcela vylučuje jakoukoli možnou souvislost mezi zmizením pohřešovaných osob a jeho rodinou". V České republice prý Fajád neusiluje o nic víc než o spravedlivý proces.

Řičica také uvedl, že právník, který patří mezi unesené, navštívil Libanon opakovaně. Zajišťoval prý podklady pro příslušné orgány veřejné moci a pro Fajádovu obhajobu. Kromě Fajádova advokáta měl být unesen i jeho tlumočník.

Média spekulují, že únosci budou požadovat propuštění Fajáda. České úřady se k informacím v libanonských médiích odmítají vyjádřit.

Případem se zabývají české tajné služby. Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert řekl, že vzhledem k vyhrazené komunikaci ministerstvem nelze více sdělovat. Podle informací ČTK z prostředí bezpečnostních složek se pracuje s několika verzemi. Jejich společným jmenovatelem je možnost, že únos skutečně souvisí s Fajádem a jeho zadržením v Česku.

Agentura NNA uvedla, že libanonská armáda prohledává místní hotely a zřídila v údolí Bikáa kontrolní posty ve snaze nalézt unesené osoby. Zatím nejsou zprávy, že by pátrání bylo úspěšné.

Fajáda chtějí USA

Spojené státy viní Alího Fajáda a jeho dva druhy Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Trojice vinu i své vydání odmítá, v USA jí hrozí až doživotí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám