Hlavní obsah

Zasáhli jsme raketou egyptskou loď, tvrdí islamisté. Plavidlo začalo hořet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Středozemním moři ve čtvrtek vzplála loď egyptské pobřežní stráže. K útoku se přihlásili sympatizanti s extremisty z Islámského státu (IS), kteří si říkají Sinajská provincie. Plavidlo měli zasáhnout protitankovou střelou. O události informovaly zahraniční agentury.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Dým stoupající z lodi egyptské pobřežní stráže.

Článek

Egyptské úřady podle britské BBC uvedly, že loď, která kotvila u pobřeží, začala hořet při přestřelce s ozbrojenci na břehu. Podle mluvčího armády Mohammeda Samíra nedošlo k žádným ztrátám na životech, což je však v rozporu s tvrzením islamistů.

Ti na Twitteru uvádějí, že plavidlo zasáhli protitankovou střelou a to vybuchlo. Své tvrzení doprovodili i obrazovým záznamem. Jeho autenticitu však zatím nebylo možné ověřit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Malý Palestinec pozoruje dým stoupající z poškozené lodě

Samír podle AP podrobnosti o škodách na plavidle či případných zraněních posádky nedoplnil. Zdroje z bezpečnostních složek však podle AP uvedly, že někteří členové posádky utrpěli popáleniny a před požárem naskákali do vody.

Incident je dalším z řady útoků na egyptské ozbrojené síly, které radikálové v poslední době v oblasti Sinajského poloostrova podnikají. Na počátku července bylo zabito více než sto lidí, z toho 17 vojáků, při bojích na kontrolních stanovištích, připomněla BBC. Podle AP jde však o první útok skupiny ze širšího okolí IS tohoto druhu.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Loď vybuchla u severního pobřeží Sinajského poloostrova.

Egypt vyhlásil válku extremistům na poloostrově už loni v říjnu a v oblasti byla zavedena zvláštní bezpečnostní opatření.

Skupina Sinajská provincie Islámského státu si v minulosti podle BBC říkala Ansar Bajt al-Makdis, ale svůj název změnila v listopadu 2014, když přísahala věrnost IS.

Reklama

Související články

Atentáty na Sinaji mají další oběť

Jeden egyptský policista přišel ve středu o život a osm dalších utrpělo zranění při třech bombových explozích na severu Sinajského poloostrova, který je...

Výběr článků

Načítám