Hlavní obsah

Jemenští ministři dorazili do znovudobytého Adenu

– Saná

Do jemenského přístavu Aden dorazilo ve čtvrtek několik ministrů a představitelů zpravodajských služeb z exilové jemenské vlády. Stalo se tak pouhý den poté, co byli ze strategického města vytlačeni šíitští rebelové. Jak uvedla agentura Reuters, jde o první podobnou cestu jemenských představitelů, kteří sídlí v Saúdské Arábii, od zahájení bojů v Jemenu před více než třemi měsíci.

Foto: Stringer, Reuters

Provládní bojovníci u adenského letiště.

Článek

Jemenští představitelé, mezi nimi také ministr vnitra a dopravy i šéf zpravodajských služeb, dorazili vrtulníkem na vojenskou základnu na západě Adenu. „(Prezident) Abdar Rabbú  Mansúr Hádí vyslal tuto skupinu, aby se vrátila do Adenu a pracovala na vylepšení bezpečnostní situace a zajištění stability před obnovením státních institucí v Adenu,“ uvedl jeden z členů delegace.

Místní bojovníci za poslední dva dny postupně dostali pod kontrolu adenské letiště i hlavní přístav a vytlačili šíitské povstalce. Boje si podle zdravotníků vyžádaly desítky mrtvých a zraněných.

Šíitští vzbouřenci začali Jemen obsazovat od loňského září. Jemenský prezident Hádí následně uprchl do exilu v Saúdské Arábii. V bojích zahynulo více než 3500 lidí. Proti rebelům podniká od 26. března nálety koalice sunnitských zemí v čele se Saúdskou Arábií. Jejich cílem je zajistit, aby se k moci mohl vrátit prezident Hádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám