Hlavní obsah

Ajatolláh Chameneí nesdílí nadšení z jaderné smlouvy, Západ ji prý může porušovat

Teherán

Text jaderné smlouvy mezi Íránem a světovými mocnostmi musí být detailně prozkoumán, aby ho západní státy nemohly porušovat. V první reakci k úterní dohodě mezi Teheránem a šesticí států světa to ve středu prohlásil nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Foto: Reuters

Íránský ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Jeho váhavý postoj podle agentury AP ostře kontrastuje s oslavnými komentáři prezidenta Hasana Rúháního a ministra zahraničí Džaváda Zarífa.

V dopisu Rúhánímu Chameneí napsal, že podpis dohody je důležitý krok. "Text ale musí být pečlivě prozkoumán a musejí být provedeny nezbytné právní procedury, aby smlouvu druhá strana po ratifikaci nemohla porušit," napsal ajatolláh. "Některé ze šestice mocností nejsou důvěryhodné," dodal podle agentury IRNA.

Rúhání v úterý v komentáři ke smlouvě uvedl, že žádný dokument není dokonalý, ale smlouva je "politickým vítězstvím" pro Írán, který už nebude označován za světovou hrozbu.

"Tato dohoda je v dějinách světové diplomacie bezprecedentní úspěch. Ruší veškeré výhrůžné rezoluce Rady bezpečnosti OSN a otevírá dveře ke spolupráci s Íránem, dokonce i v jaderné energetice," konstatoval prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám