Hlavní obsah

Irácké síly v Anbáru vyrazily do útoku proti Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácká armáda podporovaná šíitskými milicemi zahájila v pondělí vojenský protiúder v největší provincii Anbár, jejíž významné části ovládli extremisté z Islámského státu (IS). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Stringer, Reuters

Šíitští bojovníci u irácké Fallúdže

Článek

„Dnes v pět hodin ráno byly zahájeny operace za osvobození Anbáru,“ uvedla armáda v prohlášení odvysílaném státní televizí.

Na ofenzívě se podílejí armádní jednotky, šíitské milice Lidové mobilizace, speciální síly, oddíly policie i bojovníci místních sunnitských kmenů.

Podle šíitských předáků je prvotním cílem získat zpět město Fallúdža, které se nachází jen 50 kilometrů na západ od hlavního města Bagdádu a radikálové ho ovládli koncem loňského roku.

Úder by mohl začít koncem týdne.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Obyvatelé Fallúdže, ale i provinčního střediska Ramádí, které IS dobyl přede dvěma měsíci, hlásí už teď těžké letecké útoky na obě města.

Reklama

Související články

Obama posílá do Iráku další vojáky

USA vyšlou do Iráku další vojenské poradce. Do země zamíří až 450 příslušníků armády, oznámil ve středu prezident Barack Obama. Podle listu The New York Times...

Výběr článků

Načítám