Hlavní obsah

Izraelská armáda doporučuje otevřít hranice s Pásmem Gazy a zmírnit tam režim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Vysocí představitelé izraelské armády doporučili ministru obrany Mošemu Jaalonovi, aby nechal otevřít přechody mezi Izraelem a palestinským Pásmem Gazy. Usnadní to podle nich zásobování i pohyb občanů Pásma. Podle armády to zlepší ekonomickou situaci Gazanů a zajistí to dlouhodobý klid na tomto území, jemuž vládne radikální organizace Hamás.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Hranice mezi Izraelem a Pásmem Gazy

Článek

Izrael od roku 2007, kdy Hamás začal Pásmu vládnout sám, zavedl blokádu tohoto území a dodnes přísně kontroluje výjezdy lidí i dodávky zboží. Právě před rokem začal v Pásmu kvůli raketovým útokům na Izrael padesátidenní vojenský konflikt, který nepřežilo na 2200 Palestinců. Zničeno bylo přes 12 000 domů a dalších 150 000 je poškozeno.

Obnova vázne právě kvůli pomalému a přísně kontrolovanému přísunu stavebního materiálu a také kvůli tomu, že dárci, kteří slíbili, že na obnovu přispějí, peníze posílají pomalu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vojenská elita doporučuje uvolnit pohyb občanů Gazy, kteří by mohli vycestovat přechodem Erez do Izraele a odtud přes Západní břeh Jordánu na jordánskou hranici. Uvolněny mají být i přechody Karni a Kerem Šalom určené k přesunu zboží. Izrael by měl také obnovit pracovní povolení pro občany Pásma, aby mohli pracovat v izraelských vesnicích a městech u hranici s Pásmem.

Vstřícností proti konfliktu

Armádní špičky se domnívají, že Hamás loňskou dlouhou válkou nic nezískal a je nyní politicky izolovaný, protože se zhoršily i jeho vztahy s Egyptem. Vedení armády se proto domnívá, že nadešel čas pro zajištění dlouhodobého klidu v podobě uvolnění pohybu lidí i zboží.

"Pokud budou v Gaze přetrvávat ekonomické problémy, potrvá hrozba dalšího konfliktu, a to bez ohledu na míru zničení, kterou Pásmo utrpělo v minulé válce," sdělil izraelskému listu Haarec jeden z vysokých představitelů armády.

Konečné slovo bude mít podle listu bezpečnostní kabinet, tedy premiér a ministři odpovídající za bezpečnost státu. Ve vládě údajně přibývá příznivců návrhů armády, ale zatím není jasné, kdy se vláda ke změně politiky ke Gaze odhodlá. Dokonce i ministr školství Naftali Bennett, který patří k nejpravicověji zaměřeným členům kabinetu, nedávno v televizi řekl, že "nadešel čas k obnově Gazy".

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinská vláda je před rozpadem

Palestinský prezident Mahmúd Abbás hodlá rozpustit palestinskou vládu národní jednoty, kterou loni vytvořil spolu s radikálním hnutím Hamás. Sám prezident to...

Výběr článků

Načítám