Hlavní obsah

Kuvajt zatkl řidiče, který vezl autora pátečního atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuvajtské bezpečnostní síly našly a zadržely řidiče auta, kterým přijel v pátek sebevražedný pumový atentátník k šíitské mešitě a svým odpálením zabil 27 lidí a přes 200 dalších zranil. Oznámila to oficiální kuvajtská agentura KUNA.

Foto: ČTK/AP

Kuvajtská mešita imáma Sádika po atentátu

Článek

Muž, který řídil japonské osobní vozidlo a po atentátu ihned odjel pryč z místa útoku, neměl povolení pobytu v zemi, uvedlo kuvajtské ministerstvo vnitra. Státní občanství zatčeného úřady neupřesnily.

V souvislosti s pátečním teroristickým útokem na šíitskou mešitu v Kuvajtu v sobotu místní policie při celostátním zátahu zadržela přinejmenším 18 podezřelých.

Dějištěm teroristického útoku se stala mešita imáma Sádika, která leží v rušné čtvrti na východě metropole Kuvajtu. Sebevražedný atentátník se odpálil u vstupu do budovy v době tradičních pátečních poledních modliteb. Na sociální síti Twitter se k útoku přihlásila odnož radikální sunnitské organizace Islámský stát působící na Arabském poloostrově. IS ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii.

Šíité tvoří asi třetinu obyvatel Kuvajtu. Emír, vláda i zástupci parlamentu už uvedli, že útok byl spáchán ve snaze narušit jednotu země a rozdmýchat v zemi sektářské násilí. Radikální sunnité považují šíity za odpadlíky od pravé víry.

Reklama

Výběr článků

Načítám