Hlavní obsah

Tuniský student schoval kalašnikov do slunečníku. Svědek natočil jeho útok i smrt

– Tunis • Aktualizováno

Jako turista vypadal podle svědků útočník, který na pláži v tuniské Súse zastřelil v pátek nejméně 39 lidí. Použil kalašnikov a jeho řádění trvalo zhruba půl hodiny. Zbraň si schoval ve slunečníku. Atentátník byl tuniský student, policie ho zastřelila. Záběry na sociálních sítích zveřejnil jeden ze svědků. K odpovědnosti za atentát se přihlásil Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z útoku tuniského atentátníkaVideo: Nihal Zidí, Reuters

 
Článek

„Byl oblečený jakoby šel plavat, měl slunečník a v něm schovanou zbraň,“ popsal události předcházející atentátu Rafík Chelly ze státního úřadu pro bezpečnost místní stanici FM.

Úřady čin šetří jako teroristický útok. Student nebyl policii známý, nikdy dřív ho neprověřovala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrtvá těla zůstala po útoku v tuniské Súse ležet na plážiVideo: Reuters

Že mladík nevypadal nijak podezřele, se shodli i svědci. „Byl to mladý kluk, měl šortky jako každý jiný turista,“ řekl zaměstnanec jednoho z hotelů. „Pak vytáhl kalašnikov a začal střílet do turistů i místních,“ doplnil.

Jeden ze svědků BBC řekl, že muž přijel na pláž lodí, stříleli do lidí. Z pláže prošel bazénem do hotelu Riu Imperial Marhaba a neustále pálil na všechny okolo sebe.

Na svém těle měl rovněž připevněnou výbušninu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj. Některé z obětí zemřely přímo na plážových lehátkách.

Foto: Amine Ben Aziza, Reuters

Tělo turisty zastřeleného na pláži ve městě Súsa

„Slyšeli jsme rány, ale útočníka jsme neviděli, zaměstnanci hotelu nám řekli, ať jdeme co nejrychleji dovnitř,” popsal sedmnáctiletý Johny Brown.

„Myslela jsem si, že jde o ohňostroj, a pak jsem viděla, jak lidé prchají. Uvědomila jsem si, že je to střelba. Číšníci a ochranka začala volat ´utíkejte, utíkejte´,” uvedla Elizabeth O'Brienová pro irský rozhlas. Žena byla na pláži se svými syny.

Foto: Amine Ben Aziza, Reuters

Tělo zastřelené turistky na pláži v Súse

Jiná britská turistka Olivia Leathleyová se agentuře PA svěřila, že viděla ženu, jejíž manžel byl přímo před ní střelen do břicha. Pracovníci hotelu se prý snažili ženu odvléci do bezpečí, byla ale v naprosté hysterii.

„Jen opakovala, že byl postřelený a že tam na pláži krvácí. Že jí jen řekl ´miluji tě´ a pak obrátil oči v sloup,” popsala Leathleyová.

Svědci popsali, jak lidé v panice utíkali z pláží do hotelů. Většina obětí jsou podle tuniského premiéra Habíba as-Sída Britové. Mezi mrtvými jsou i Němci, Belgičané a Francouzi. Irská diplomacie zmínila jednou svou zabitou občanku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pláže ve městě Súsa jsou po teroristickém útoku prázdnéVideo: Reuters

České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými nebo zraněnými byli nějací Češi.

Reportér francouzského deníku Le Monde v severní Africe uvedl, že mezi zavražděnými byli také občané Norska a Ukrajiny. Podle jeho slov byly při útoku použity i granáty. Zhruba třicet minut pak trvalo, než se tuniským bezpečnostním silám muže podařilo zabít.

Tunisko je v pohotovosti od březnového atentátu na muzeum Bárdá v tuniské metropoli. Zahynulo při něm 22 lidí, z nichž většina byli turisté.

Země se snaží obnovit důvěru návštěvníků, avšak další útok na turisty k tomu nepřispěje. Do Tuniska v dubnu přijelo o 25 procent turistů méně než loni a příjmy z cestovního ruchu klesly o víc než 26 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám