Hlavní obsah

Extremisté z Islámského státu se převlékli za Kurdy a v Kobani pozabíjeli desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 140 obětí si vyžádal čtvrteční útok Islámského státu na syrské město Kobani u tureckých hranic, uvedly agentury Reuters a AFP. Byl podniknut před prvním výročím existence samozvaného chalífátu. Podle místních zdrojů na sobě radikálové měli uniformy kurdských milicí. Bojuje se také u města Hasaka, odkud utekly tisíce obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zaútočil na KobaniVideo: Reuters

 
Článek

Do Kobani se mohlo dostat až sto bojovníků Islámského státu, uvedla agentura ARA. Jejich vozy pronikaly do města krátce před rozbřeskem. Útočníci na sobě měli uniformy kurdských milicí YPG a mávali vlajkami Svobodné syrské armády. Cestou stříleli po obyvatelích, řekl listu The Washington Post mluvčí YPG Redur Xelil.

„Měli oblečeny uniformy YPG, takže lidé se jich nebáli. A oni začali střílet. Mnoho civilistů přišlo o život,“ řekl americké CNN další kurdský zástupce Idriss Nasan. Podle svědků někteří střelci hovořili kurdsky a klepali na dveře místních obyvatel, aby je přivolali před domy. „Vyšli ven a oni je postříleli,“ dodal Nasan.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle místního mediálního aktivisty Barana Mesky ve městě explodovalo sedm aut naložených výbušninami, což si vyžádalo čtyřicet mrtvých a stovku zraněných. Vozy přijely z jihu. Podle některých zpráv bojovníci IS zaútočili na Kobani ze tří stran.

Foto: Reuters

Kurdský milicionář z YPG se dívá na tábor uprchlíků v Tel Abjadu

První auto explodovalo ráno u bran města, přičemž zahynulo 15 osob a sedm desítek lidí bylo zraněno. Další vybuchlo u přechodu do Turecka, což si vyžádalo pět mrtvých.

V noci na pátek byla podle Xelila většina radikálů dopadena a podařilo se nastolit klid. Naopak Mesko tvrdí: „Radikálové ovládají mnoho vysokých budov ve městě, na střechy rozmístili desítky sniperů.“

I když podle Meska z města utekly tisíce lidí, dalším se to nepovedlo právě kvůli sniperům na střechách budov ve čtvrti Maktala a na střeše nemocnice, kterou využívají Lékaři bez hranic.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Bojovníci IS také údajně „popravili“ 20 syrských Kurdů včetně žen a dětí ve vesnici Brach Butan, která leží 20 kilometrů jižně od Kobani. Stáhli se, když na ně zaútočila koaliční letadla a do vesnice dorazily kurdské síly, uvedl předseda exilové organizace SOHR Rami Rahmán, který monitoruje dění v zemi.

Hasaka pod tlakem

Islámský stát také útočí na Hasaku, odkud kvůli tomu uteklo 60 000 lidí, z toho ale 50 000 jen do klidnějších čtvrtí města. Podle úřadu OSN v Sýrii by mohlo z tohoto města na severovýchodě Sýrie odejít až 200 000 lidí.

Hasaku ovládá zčásti armáda a zčásti Kurdové. V minulých týdnech se Islámský stát musel z Hasaky stáhnout, ale ve čtvrtek pronikl do dvou čtvrtí města ovládaných armádou.

K aktuálním útokům poznamenal mluvčí YPG Xelil: „Následují po našich úspěších. Daíš (arabská zkratka Islámského státu) chce pozvednout ducha svých bojovníků, ale já si nemyslím, že mohou uspět.”

Kurdům se v posledních dnech podařilo postoupit do vzdálenosti 50 km od metropole Islámského státu Rakky. V úterý osvobodili klíčové město Ajn Ísá. [celá zpráva]

Už dříve obsadili Tall Abjad na hranicích s Tureckem, a přerušili tak jednu z hlavních zásobovacích linií Islámského státu z Turecka.

V pondělí uplyne rok od vyhlášení chalífátu, který nyní ovládá 300 000 km2, což odpovídá rozloze Itálie. Ještě loni v lednu byl desetkrát menší.

Loni v létě ovládl IS sever Iráku, pak se ale dostal pod tlak, když začal čelit koaličním náletům. Do letošního jara o čtvrtinu území pod svou kontrolou přišel zejména v oblastech ovládaných Kurdy, poblíž hranic s Íránem a také na hranicích šíitských oblastí. [celá zpráva]

Letos v lednu byl vytlačen z irácké provincie Dijála severně od Bagdádu a z kurdského pohraničního města Kobani v Sýrii, o dva měsíce později ho irácká armáda vyhnala z města Tikrít. Ztratil i kontrolu nad Bajdží, kde je největší ropná rafinérie.

V květnu ale IS dobyl správní centrum irácké provincie Anbár Ramádí i historické syrské město Palmýra, kde nedávno podminoval antické památky. Načas opět ovládl Bajdží. [celá zpráva]

Boj s IS potrvá deset let

„Skupina se podobá povstaleckým hnutím: v některých oblastech může oslabit, jinde může území získat, podle mého ale v blízké budoucnosti přežije,” říká odborník Hasan Hasan z analytické skupiny Chatham House s tím, že životnost IS odhaduje ještě nejméně na deset let.

„Idea chalífátu a chalífy Ibráhíma zůstává stále živá v myslích mnoha stoupenců a přívrženců Islámského státu po celém světě,” míní Charles Lister z katarského think-tanku Brookings Dauhá.

Úspěch IS je vysvětlován bohatými finančními zdroji, vojenskými schopnostmi bojovníků IS i uměním napojit se na protivládní protesty prostých lidí jak v Iráku, kde vládne v posledních desetiletích velká nestabilita, tak v Sýrii, která je již od března 2011 rozervána občanskou válkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám