Hlavní obsah

Islámský stát je znovu v Kobani, ze kterého džihádisty vyhnali Kurdové

Londýn
Aktualizováno

Bojovníci Islámského státu pronikli do centra pohraničního města Kobani, o které loni tvrdě bojovali s místními Kurdy. Uvedla to ve čtvrtek BBC s odvoláním na syrskou exilovou organizaci SOHR, monitorující dění v zemi. Kurdské jednotky přitom islamisty z Kobani vytlačily začátkem letošního roku po tvrdých bojích.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Černá vlajka Islámského státu na jednom z domů v severosyrském Kobani na archivním snímku

Článek

„U hraničního přechodu s Tureckem se odpálil atentátník IS a zabil nejméně pět lidí,“ uvedl ředitel SOHR Abdal Rahmán ke středečnímu dění.

„Pak propukly v centru města prudké boje. Na ulicích leží těla,“ dodal. Boje podle něj pokračovaly i ve čtvrtek ráno. Není ale jasné, jak silná jednotka IS ve městě je.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Syrská státní televize oznámila, že se radikálové do Kobani dostali z turecké strany hranice, což Turecko kategoricky popřelo. Podle místních úřadů je prokazatelné, že bojovníci IS do Kobani přišli ze syrského Džarábulusu, který leží západně od města.

Kobani se loni stalo symbolem odporu syrských Kurdů, kteří ho dlouhé měsíce hájili. Bojovníci Islámského státu město částečně obsadili a teprve letos na jaře Kurdové s podporou koaličních náletů radikály z města vyhnali.

Boj o Hasaku

Tvrdé boje probíhají i v sousedství města Hasaka na severovýchodě Sýrie poblíž hranic s Irákem. Město je vzdálené asi 270 km od Kobani. IS se je dlouhodobě snaží dobýt. Od středy tam v bojích padlo 20 členů IS a tři desítky obránců. Podle čerstvých zpráv bojovníci IS vstoupili do několika čtvrtí držených vojskem. Státní televize hlásí boje v jižní části města. Členové IS prý zajali několik lidí a hned je zabíjejí. Byl mezi nimi i šéf vojenské ubytovny.

Foto: Reuters

Kurdská milice v Tel Abjadu na hranicích s Tureckem

Zpráva o bojovnících IS v Kobani se objevila jen dva dny poté, co kurdské milice YPG oznámily, že osvobodily klíčové město Ajn Ísá, vzdálené jen padesát kilometrů od metropole Islámského státu Rakky. [celá zpráva]

Už dříve obsadily Tel Abjad na hranicích s Tureckem, a přerušily tak jednu z hlavních zásobovacích linií Islámského státu z Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám