Hlavní obsah

Děti zabít nechtěli. Izrael zprostil své vojáky obvinění

Jeruzalém

Izraelští vojáci nebudou stíháni za zabití čtyř palestinských chlapců na pláži ve městě Gaza při poslední ofenzívě proti palestinské enklávě v minulém roce. Podle pátečního prohlášení ministerstva obrany o tom rozhodli vyšetřovatelé z vojenské policie. Izraelci podle ní děti zabíjet nechtěli, spletli si je s bojovníky Hamásu.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Zničené domy po izraelském útoku v pásmu Gazy

Článek

Čtveřice chlapců ve věku devět, deset a jedenáct let zahynula po dvou raketových útocích v polovině loňského července.

Izraelští vyšetřovatelé po prostudování příprav útoku a vyslechnutí svědků včetně tří lidí na palestinské straně uvedli, že armáda útočila na objekt v části, kterou používali bojovníci Hamásu. Armáda prý měla informace, že se tam příslušníci Hamásu scházejí, proto padl rozkaz zaútočit.

„Mělo by být zdůrazněno, že osoby v žádné fázi incidentu nebyly identifikovány jako děti. Bohužel se následně ukázalo, že výsledkem útoku je smrt čtyř dětí,“ uvádí se v izraelské zprávě. Následně se dodává, že nicméně útok proběhl v souladu s izraelskými zákony i mezinárodním právem.

Izraelský útok zvaný Ochranné ostří proti pásmu Gazy ovládanému islamistickým hnutím Hamás následoval po zesíleném palestinském ostřelování židovského státu raketami. Akce trvala od července do srpna. Podle OSN zahynulo nejméně 2189 Palestinců, z toho 1486 civilistů. Izraelci zaznamenali zabitých 67 vojáků a šest civilistů.

Izrael prošetřuje ještě několik případů zabití palestinských civilistů. Z vysokého počtu civilních obětí Izrael viní Hamás, který podle něj používá obyvatelstvo jako živé štíty a odpalovací zařízení umísťuje do blízkosti škol či nemocnic.

Související témata:

Foto: Ammar Awad, Reuters

Zasněžený Jeruzalém. Sněžení zasáhlo celou širší oblast Levanty.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojená složka Hamásu Brigády Izzudína Kásama při výcviku

Vlastní zprávu o válce připravuje Rada OSN pro lidská práva. Její zveřejnění se očekává v brzké době.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám