Hlavní obsah

Islámský stát má dost materiálu na špinavou bombu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Extremisté z Islámského státu (IS) mají dostatek radioaktivního materiálu k výrobě tzv. špinavé bomby. Severoatlantickou alianci to znepokojuje, řekla v pondělí australská ministryně zahraničí Julie Bishopová.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii

Článek

Radikálové podle ministryně jen „nevyklízejí peníze z bank“, ale disponují radioaktivními látkami z výzkumných center a nemocnic v oblastech, které v Iráku a Sýrii dobyli. „Proto je tak důležité zabránit tomu, aby Daíš (arabský akronym Islámského státu) získal další území,“ uvedla. Špinavá bomba je zbraň složená z trhaviny a radioaktivního materiálu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyjádření Bishopové pro list The Australian doplnil bývalý velitel britských armádních chemiků Hamish de Bretton-Gordon, podle něhož existují znepokojivé, byť nepotvrzené zprávy, že se IS zmocnil části chemického arzenálu režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Profimedia.cz

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová

Islámský stát dal minulý měsíc na vědomí, že by do roka mohl získat jadernou zbraň z Pákistánu. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám