Hlavní obsah

Sebevrah zaútočil v egyptském Luxoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Sebevražedný atentátník se odpálil ve středu dopoledne na parkovišti u chrámového komplexu Karnak v egyptském Luxoru. Další dva atentátníky zlikvidovala policie, uvedly agentury Reuters a AP. Zatím není známo, zda jsou další oběti atentátu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie uzavřela okolí chrámového komplexu Karnak Video: Reuters

 
Článek

Egyptské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že čtyři Egypťané jsou zraněni, podle vnitra nebyl zraněn žádný turista. Jsou mezi nimi policisté a majitelé obchodů na bazaru.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Dodalo, že tři ozbrojení muži se pokusili prorazit zátaras, který vede k chrámovému komplexu v Karnaku. Dva muži vystoupili z auta a stříleli na policisty, kteří palbu opětovali a zabili je. Třetí muž v autě se pokusil prorazit s autem zátaras. Ve voze se pak odpálil.

Foto: Reuters

Místo sebevražedného atentátu u Karnaku

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale jsou z něho podezřelí islámští radikálové.

Foto: Stringer/egypt, Reuters

Egyptské bezpečnostní a záchranné složky na místě útoku sebevražedného atentátníka u chrámového komplexu Karnak v egyptském Luxoru

Karnacký chrám u Luxoru (starověký Veset, řecky Théby) je po pyramidách v Gíze nejnavštěvovanějším místem v Egyptě. Ročně tam zavítá několik miliónů turistů. Největší tragédie se v Luxoru odehrála v roce 1997, když tam při teroristickém atentátu zahynulo přes 60 lidí, mezi nimiž bylo 58 cizinců.

Cestovní kanceláře pozastavují výlety

Bezpečnost Luxoru jako jedné z turisticky nejatraktivnějších lokalit Egypta nyní aktivně řeší také české cestovní kanceláře, a to jak kvůli Čechům, kteří jsou v zemi aktuálně na dovolené, tak i kvůli těm, kteří se tam v příštích týdnech chystají.

„Jsme v nepřetržitém kontaktu s kolegou, který je přímo na místě v Egyptě. Všichni klienti cestovní kanceláře Blue Style jsou v pořádku, nikomu se nic nestalo. Pro bezpečnost našich klientů jsme prodej výletů do Luxoru a Káhiry v tuto chvíli pozastavili,“ říká obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi a dodává: „Dle informací našich zahraničních partnerů došlo v reakci na teroristický útok v Luxoru k dalšímu zpřísnění bezpečnostních opatření ze strany egyptských úřadů a policie.“

„Ačkoliv je tato situace znepokojující, důležité je také to, že byly egyptské bezpečnostní složky připravené. Jednaly velmi pohotově. Luxor je výhradně výletní lokalitou, naši klienti jsou aktuálně stovky kilometrů daleko v turistických letoviscích, jako jsou Marsa Alam nebo Hurghada. Výlety za pamětihodnostmi v Luxoru jsme prozatím pozastavili. Situaci samozřejmě nadále monitorujeme,“ uvedl pro Novinky marketingový ředitel CK Exim Tours Stanislav Zíma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám