Hlavní obsah

Razie jednotky Delta přinesla cenné informace o fungování Islámského státu

Washington

Americké tajné služby získaly při květnové operaci na východě Sýrie mnoho cenných informací o fungování Islámského státu (IS). Uvedl to v úterý list The New York Times. Americké komando tehdy zabilo vysokého představitele IS abú Sajjáfa a odneslo si materiály o vnitřní struktuře, bezpečnostních opatřeních i finančních operacích radikálů.

Abú Bakr Bagdádí v Mosulu na archivním snímku

Článek

Komando speciální jednotky Delta získalo 16. května počítače, mobilní telefony a jiný materiál, který umožnil další operaci 31. května na severovýchodě Sýrie. Tehdy při náletu u města Hasaká na severovýchodě země zemřel další člen vedení IS, plukovník abú Hamíd, emír pro šaríu (výklad islámského práva) a kmenové otázky. Získané informace pomohly odhalit, kde se nachází.

„Z té razie jsme se dost poučili o tom, co jsme dřív nevěděli,“ uvedl vysoký představitel ministerstva zahraničí k získaným elektronickým datům.  Má jich být mezi čtyřmi až sedmi terabyty.

„Každý den přináší jasnější obraz této organizace, jak je propracovaná, globální a provázaná,“ dodal.

Opatrný chalífa

Data ukázala, jak se vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí dokáže vyhnout odhalení, i když se pravidelně s jednotlivými emíry ve svém hlavním stanu v syrském městě Rakka setkává. Všechny členy schůzek dopravují na místo pověření řidiči. Po vysokých členech IS požadují odevzdání mobilních telefonů a dalších elektronických přístrojů, aby jejich pohyb nebylo možné zachytit.

Důležitou roli ve skupině mají ženy členů IS včetně manželky Bagdádího. Právě ony si mezi sebou předávají ústně informace, které nechce IS svěřit elektronice.

Navzdory získaným informacím se zatím Islámský stát nedaří porazit. Pařížská schůzka 24 ministrů zemí bojujících proti IS před týdnem ukázala, že změna poměrů na bojištích v Iráku a Sýrii zatím není nablízku.

Náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken prohlásil, že IS „zůstává houževnatý, krutý a schopný převzít iniciativu”.

Razie díky informátorovi

Speciální operace z 16. května, jejímž cílem byl několikapatrový dům vůdce IS abú Sajjáfa ve východní Sýrii, se považuje za důkaz lepšící se informovanosti tajných služeb.

Tunisan abú Sajjáf byl považován za hlavního finančníka IS a americké komando k němu dovedl jeden dobrý informátor z nitra IS. Podařilo se také zatknout Sajjáfovu ženu, která poskytla další informace. [celá zpráva]

Tunisan se podle všeho podílel na únosech podnikaných kvůli výkupnému, na zpeněžování ropy a plynu a také na dalších aktivitách, které IS zajišťují přísun peněz. Proto je jeho likvidace považována za velkou ránu pro radikální organizaci.

„Při nedávném útoku na abú Sajjáfa jsme posbírali důležité informace o finančních operacích Islámského státu. Dosáhli jsme jasnějšího porozumění organizace a obchodu,“ uvedl generál ve výslužbě John R. Allen na konferenci v Kataru.

Ze získané dokumentace vyplývá, že polovina peněz z prodeje ropy je využita v obecném rozpočtu IS a zbytek je přidělován k udržení provozu ropných polí. Ta obsluhují lidé placení IS, takže je lze považovat za legitimní cíle útoků.

Informace o vojenské strategii

Další cenná informace se týká abú Mutaze neboli Fadla Hajalího. Tento bývalý podplukovník armády bývalého prezidenta Saddáma Husajna zřejmě stál v čele vojenské rady IS a určoval vojenskou strategii skupiny. Ačkoli se loni dvakrát objevila informace, že byl abú Mutaz zabit při jednom z koaličních náletů, IS jeho smrt nikdy nepotvrdil.

Abú Mutaz stál v čele šesti až devítičlenné rady, která určovala vojenskou strategii IS, uvedl Laith Alkhouri z poradenské bezpečnostní firmy Flashpoint Global Partners. Vojenská rada je součástí bezpečnostní rady, která má na starosti zabíjení únosy a výslechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám