Hlavní obsah

Při vší úctě, v Izraeli neuspěli prezidenti USA, neuspěje ani Zaorálek, řekl Schwarzenberg

Právo, dan
Praha

Předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg souhlasí s šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), že Izrael výstavbou osad na okupovaném palestinském území komplikuje mírový proces. Staví se ale skepticky k ministrově iniciativě zprostředkovat v Praze izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP09 Karel Schwarzenberg

Článek

Podle Schwarzenberga je výstavba židovských osad na území, kde by mohl vzniknout palestinský stát, nešťastná politika, která škodí hlavně Izraeli samotnému.

„Přes padesát let jsem přítel Izraele, kdykoli bych za něj bojoval, ale jsem za jedno s panem ministrem Zaorálkem, že stavění osad na okupovaných územích je opravdu neštěstí,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Dodal, že čím více Izraelci na palestinském území stavějí, tím menší šance je na vytvoření palestinského státu. „Když se podívám na mapu, na osady a na ten plot, tak mě napadá, kde má ten druhý – palestinský – stát vyrůst?“ poznamenal šéf TOP 09.

Podle něj je správné dostat Izraelce a Palestince za jednací stůl, ale nevěří, že se Zaorálkovi – který nabídl, že se mohou izraelsko-palestinské mírové rozhovory konat v Praze – podaří prolomit ledy.

„Při vší úctě před panem ministrem, ale co se nepovedlo Clintonovi, Bushovi i Obamovi, těžko se podaří Zaorálkovi,“ uvedl Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám