Hlavní obsah

Izrael výstavbou osad torpéduje mírový proces, prohlásil Zaorálek

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izrael torpéduje blízkovýchodní mírový proces výstavbou židovských osad na palestinském území. Před pondělním jednáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem to ČTK a Českému rozhlasu řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Česká republika podle šéfa diplomacie nevidí jinou alternativu než návrat Izraelců a Palestinců k jednacímu stolu a dohodu na dvoustátním řešení mírového procesu na Blízkém východě. Odmítá proto jakékoli jednostranné kroky, které vytvářejí překážky tomuto procesu.

"A pokud dochází k pokračování osídlování oněch oblastí, které patří k palestinské autonomní správě a o kterých nebylo rozhodnuto, že by měly patřit k Izraeli, nebo je to dokonce často naopak, tak to je vlastně přímo torpédování toho procesu vytváření dvou samostatných států," uvedl Zaorálek.

Týká se to podle něj i výstavby ve východním Jeruzalémě, který Palestinci považují za budoucí hlavní město svého samostatného státu, Izraelci to ale odmítají. "Je to jedno z těch území, kde pokud výstavba takto pokračuje, tak tím se dává najevo, že my neuvažujeme, že bychom někdy vůbec Palestincům umožnili budovat samostatný stát. A to je to, co my kritizujeme, protože to zhoršuje tu atmosféru a posiluje to atmosféru nenávisti," poznamenal český ministr.

"Ono těch věcí, bohužel, je víc, které se dějí a které nejsou dokladem zájmu o mírové řešení," dodal s tím, že izraelský záměr pokračovat ve výstavbě osad je tou nejviditelnější. "To si myslím, že jsou gesta, která jako kdyby dávají najevo něco takového, jako že my vlastně dvoustátní řešení neuznáváme," doplnil Zaorálek.

Vyjednávání opustili Palestinci, tvrdí Netanjahu

Netanjahu je však přesvědčen, že Izrael mírovému procesu nebrání. "Nechceme jediný unitární stát, chceme dva státy pro dva národy," prohlásil v pondělí. "Bohužel Palestinci nevyjednávají. Z vyjednávání utekli," vyjádřil své přesvědčení. Pro Palestince je to podle Netanjahua výhodná pozice. "Proč by měli vyjednávat, když jim OSN dá všechno, co chtějí," posteskl si izraelský premiér.

"Měli bychom se vrátit k jednání bez předchozích podmínek," míní Netanjahu.

Izrael okupuje Západní břeh Jordánu včetně východního Jeruzaléma, z něhož chtějí mít Palestinci hlavní město svého budoucího státu, od války v roce 1967. Ve více než sto osadách zde žije téměř půl miliónu Židů.
Netanjahu v předvolební kampani prohlásil, že bude-li on pokračovat ve vládě, samostatný palestinský stát nevznikne. Později svůj výrok mírnil.
Česko patří dlouhodobě k nejbližším spojencům židovského státu ve světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám