Hlavní obsah

Zaorálek byl šokován stavem pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Rozbombardované domy, vážně porušenou infrastrukturu, tíživou sociální situaci obyvatel, ale i snahu vrátit život do vlastních kolejí. To vše mohl vidět při své návštěvě v pásmu Gazy ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten úzký pruh země mezi Izraelem a Středozemním mořem navštívil v neděli. Místní podmínky ho šokovaly natolik, že o nich chce hovořit s izraelskými politiky.

Foto: Michael Švec, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek při své loňské návštěvě Izraele

Článek

Zaorálek se stal prvním významným představitelem Česka za posledních 15 let, který Gazu navštívil. Čtveřice pancéřovaných terénních vozů s ministrem a jeho doprovodem se v neděli ráno do Pásma Gazy dostala i přesto, že hlavní přechod Erez je po sobotním raketovém útoku palestinských radikálů na izraelské příhraniční město Aškelon pro veřejnost momentálně uzavřen.

Na hraničním přechodu přitom bylo potřeba překonat celkem trojici přísných kontrol - jednu izraelskou a dvě ze strany radikálního hnutí Hamás, které Gazu od roku 2007 ovládá.

Právě stoupenci Hamásu se s Izraelem už několikrát dostali do válečného konfliktu. Stopy poslední války, při níž zahynulo na 2200 Palestinců, převážně civilistů, jsou v pásmu Gazy vidět na každém kroku. Při loňském letním tažení izraelské armády kvůli raketám odpalovaným z pásma bylo úplně nebo zčásti zničeno asi deset tisíc domů, z nichž naprostá většina zůstává neobnovena. Mezi jejich sutinami podél cest někdy sotva projedou auta. Kolem 100 tisíc obyvatel pásma dodnes žije mimo své domovy.

Zajistit mladým práci

Ministra zahraničí stav Gazy hodně překvapil. „Samozřejmě, že mě šokoval ten rozsah poškození a množství zničených domů. Co je pro mě nejděsivější, když jsem slyšel ta čísla dětí, které trpí všemi typy posttraumatických šoků a dětí, které ztratily rodiče a viděly hrůzné věci,” řekl Zaorálek.

Hlavní dojem, který si z několikahodinové návštěvy odnáší, je nutnost zajistit mladým lidem zaměstnání, aby se mohli realizovat, a ne radikalizovat. Nezaměstnanost mezi mladými se v Gaze pohybuje kolem 60 procent. „Jsem hluboce přesvědčený, že pomoc Gaze je v tom, že se umožní Gazanům pracovat,” míní šéf české diplomacie. „Stále více lidí musí cítit, že má ve svém životě normální šanci a že nemá smysl se uchylovat k násilí.”

Elektrárna nemá palivo

Zaorálek v neděli v Gaze navštívil komunitní centrum v jedné z obcí, která byla loňskou válkou výrazně zasažena, vodárenské závody, průmyslovou zónu nebo jedinou elektrárnu, která kvůli nedostatku paliva pracuje zhruba na 40procentní výkon a Gazanům dodává proud maximálně na několik hodin denně. Kolem 1,8 miliónu obyvatel pásma má elektřinu i přes další dodávky z Izraele a Egypta v průměru osm hodin denně.

Nejčastější stížnost a požadavek, který dnes šéf české diplomacie od Palestinců slyšel, se týkal izraelské blokády pásma. Kvůli ní v oblasti chybí řada stavebního materiálu i dalších surovin. Palestince zároveň připravuje o peníze za zboží, které by mohli vyvážet. Izrael blokádu, která se v posledních měsících poněkud uvolnila, zdůvodňuje bezpečnostními ohledy.

O blokádě i celkové situaci v pásmu Gazy chce v pondělí Zaorálek mluvit s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. "Mně se zdá, že bez toho, že tohle se uvolní, tak z toho není cesta ven," poznamenal. Pozměnit situaci je podle něj i v zájmu Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám