Hlavní obsah

Odvetný nálet na Jemen má na padesát obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Při nedělních náletech na Jemen, které podnikla arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, bylo v centru Saná zabito nejméně 45 lidí včetně dvaceti civilistů. Bomby zasáhly areál armádního štábu v centru jemenské metropole v době, kdy se tam shromáždili vojáci, aby si vyzvedli poukázky na žold, informovaly podle agentury Reuters vládní zdroje a svědci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Následky raketového útoku v JemenuVideo: Reuters

 
Článek

Armádním komplexem v Saná otřásly čtyři exploze. Podle agentury AP nálety výrazně poničily armádní areál a poškodily i několik sousedních domů.

Mezi oběťmi je podle vládních zdrojů 25 vojáků. Agentura Saba řízená šíitskými povstalci později uvedla, že zabito bylo také 20 civilistů, včetně žen a dětí. Tento údaj potvrdily agentuře AFP nemocniční zdroje. Přes sto dalších lidí bylo podle Saby zraněno.

Nálet je odvetou za sobotní raketový útok jemenských sil na Saúdskou Arábii. Vypálily na ni balistickou raketu scud, kterou dvě  saúdské antirakety patriot sestřelily.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Exploze po náletu na jemenské hlavní město Saná

Aliance několika arabských států vedená Saúdskou Arábií od 26. března bombarduje šíitské povstalce a jednotky věrné bývalému prezidentu Alímu Abdalláhovi Sálihovi, kteří ovládli velkou část Jemenu v Saná. Koalice podporuje prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, který musel z Jemenu uprchnout.

Po zahájení náletů šíité a jemenské armádní jednotky, které zůstaly věrné Sálihovi a odmítají Hásídího, několikrát útočili přes saúdskou hranici. V sobotu střet trval deset hodin a Saúdská Arábie oznámila, že sestřelila raketu Scud vypálenou z jemenského území. [celá zpráva]

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Následky náletu u Saná

Organizace spojených národů pozvala strany účastnící se bojů v Jemenu k rozhovorům na 14. červen do Ženevy. Souhlas s tím vyslovila nejprve vláda prezidenta Hádího, v pátek návrh přijali i šíitští povstalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám