Hlavní obsah

Islámský stát se blíží k hrobce biblického proroka Nahuma

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Al-Kúš

Bojovníci organizace Islámský stát se podle izraelského listu Ha’arec blíží k severoiráckému městu Al-Kúš ležícímu 50 kilometrů severně od Mosulu, v němž se podle tradice nachází hrobka starozákonního proroka Nahuma. Boje s kurdskými silami zuří ani ne dvacet kilometrů od památky, která je stará 2700 let.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník asyrské křesťanské milice u hrobu proroka Nahuma

Článek

Vzhledem k tomu, jak se islamisté chovají k dědictví z předislámské doby, nelze očekávat, že ušetří kryptu, která je navíc důležitým místem židovské kultury.

Nahum byl jedním ze starozákonních proroků, jehož kniha je zařazena i do křesťanského biblického kánonu mezi Micheáše a Abakuka. Ve svém proroctví popsal rozvrácení Asyrské říše a zánik jejího hlavního města Ninive. Tradice ho nazývá Nahum Elkóšský, neboť pocházel z asyrského města Elkóš, což je právě dnešní Al-Kúš.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hrobka se nachází v budově tamní bývalé synagogy, která chátrá od roku 1948, kdy po vzniku Státu Izrael museli Židé Irák opustit. Samotnou hrobku od té doby střeží rodina asyrských křesťanů, která prchajícím Židům slíbila, že se o památku postará.

Islamisté se chlubí ničením památek

Židé i iráčtí křesťané se nyní obávají, že údajná hrobka biblického proroka padne za oběť řádění militantních islamistů, kteří nedávno neváhali demolovat vzácné historické památky z asyrské doby ve městech Nimrúd, Chórsabád a Hatra. [celá zpráva]

V mosulském muzeu nemilosrdně zničili tři tisíce let staré kamenné skulptury, které byly podle nich modlami a odporovaly islámské věrouce. Při ničení památek se natáčejí na video a svými činy se chlubí. Panují obavy o osud historického komplexu v syrské Palmýře, kterou IS nedávno uchvátil. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zničil památky ve starověkém NimrúduVideo: Reuters

Radikálové z IS vyznávají vahábismus, tedy fundamentální formu sunnitského islámu, která odsuzuje uctívání ostatků a poutních míst, neboť uctíván má být jen Bůh. Vahábité v Saúdské Arábii jdou například tak daleko, že uvažují o přenesení ostatků samotného Mohameda do neoznačeného masového hrobu, aby se jeho hrobka nestala předmětem uctívání. Je proto pravděpodobné, že na hrobce židovského proroka nacházející se v kryptě vyzdobené hebrejskými nápisy by si islamisté „smlsli“.

„Nahum není naším prorokem, ale prorok to je a to musíme respektovat. Je to prorok, to je jasné,“ řekl Ha’arecu Asir Salám Šadžá’a, asyrský křesťan, jehož rodina hrobku hlídá. Sám se podle svých slov chystá před postupujícími islamisty uprchnout, o místo by se ale měl postarat jeho bratr. „Dá-li Bůh, zůstane to v rodině,“ doufá.

V roce 2008 sehnal tým stavebních inženýrů z USA a Velké Británie finanční prostředky na renovaci synagogy, plány však byly kvůli bezpečnostní situaci pozastaveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám