Hlavní obsah

V Izraeli zatkli muže podezřelého z podílu na gangsterské vraždě v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel aviv

Izraelská policie zatkla v sobotu šéfa izraelského podsvětí, který se údajně podílel na vraždě někdejšího vůdce gangu Abutbulů v Praze. O zatčení v pondělí informoval izraelský deník Ha’arec s tím, že policie jméno zadrženého nezveřejnila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž byl zadržen na Ben Gurionově mezinárodním letišti, odkud chtěl vycestovat i s rodinou do ciziny. Je spojován s vraždou Felixe Abutbula v roce 2002 před kasinem v Praze. Po této vraždě následovalo vyřizování účtů mezi podsvětím v Izraeli a další vraždění.

Zadržený pochází z oblasti severně od Tel Avivu a očekává se, že soudce nařídí, aby byl umístěn do vazby. Jde o dlouho hledanou osobu, která se stala po rozštěpení izraelského kriminálního podsvětí hlavou menší skupiny.

Felix Abutbul řídil záležitosti rozsáhlého klanu a respektovaly ho podle izraelského tisku i další kriminální klany. Po jeho smrti se rodinných záležitostí ujal jeho syn Asaf, který ale začal používat násilí a mnoho dosavadních spojenců si znepřátelil. Asaf byl v roce 2007 zatčen a za své aktivity odsouzen k dvanáctiletému trestu vězení.

Kvůli atentátu je ve vazbě i další podezřelý

Od pátku je v Izraeli ve vazbě Riko Širazi, který stojí v čele dalšího gangu a je mu připisována účast na pokusu o zavraždění Asafa Abutbula v roce 2004 rovněž v Praze. Při pokusu o jeho likvidaci byl použit granát hozený na pancéřovaný džíp v centru Prahy. Tehdy bylo zraněno 17 lidí. Izraelci tehdy zatkli a do ČR pak vydali podezřelého atentátníka Jaakova Mošajlova, který dostal pětiletý trest.

Izraelský právník Jacky-Henri Sagroun řekl, že je to jediná osoba odsouzená v případě Asafa Abutbula.

Širazi zůstane ve vazbě nejméně čtrnáct dní.

Také zatčení dalšího Izraelce se vztahuje k Praze. Je jím Jaakov ben Jehuda obviněný ze zabití a svazků s organizovaným zločinem. Podle všeho se podílel na vraždě Guye Jehezkela zabitého v roce 2003 v Německu. Ben Jehuda v té době pracoval jako řidič v pražském hotelu, který vlastnil Felix Abutbul a po jeho smrti pak převzal jeho syn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám